Mait Kraun • 9. juuni 2018 kell 3:00

Tehniline analüüs: Tesla aktsia tõuseb edasi

Foto: Tesla

Tehniline analüüs näitab, et Tesla aktsial on veel tublisti tõusuruumi, arvab üks analüütik. Fundamentaalne pilt tekitab aga jätkuvalt küsimusi, kirjutab CNBC.

Tesla aktsia on sellel nädalal tublisti tõusnud ning jõudnud viimase kolme kuu kõrgeimale tasemele. Kahe nädalaga on ettevõtte aktsia tõusnud veidi üle 14 protsendi. Veel esimeses kvartalis kukkus Tesla aktsia nõnda palju, et terve eelmise aasta tõus pühiti minema. Üks tehniline analüütik usub, et tõus on alles algamas.

Pikk konsolideerumine

„Tesla aktsiale meeldib konsolideeruda ja siis järsult ülespoole hüpata,“ rääkis veebilehe TradingAnalysis.com'i tehniline analüütik Todd Gordon CNBC-le. „Viimaste aastate jooksul joonistub välja üks suur konsolideerumisperiood.“

Alates 2014. aasta algusest on Tesla aktsia kaubelnud peamiselt 200 ja 300 dollari vahepeal. Alla 200 dollari pole aktsia langenud alates 2016. aasta lõpust. Eelmise aasta septembris jõudis Tesla ka 400 dollari piiri lähedale – puudu jäi 11 dollarit. Tegemist oli kõigi aegade rekordiga.

Tesla aktsiagraafik  Foto: CNBC

Kui vaadata viimase 36 kuu graafikut, siis on Tesla tugeva müügisurve alt välja tulnud juba kaks korda. Mõlemal korral on finantsmeedia ja analüütikud Tesla fundamentaalnäitajad küsimärgi alla seadnud.

„Kõik hakkasid rääkima Tesla fundamentaalnäitajatest ja sellest, kuidas aktsia on ülehinnatud. Sellel perioodil toimus 37protsendiline langus, mis on väga sarnane eelmise langusega, mis ulatus 34 protsendini. Tegelikult on mõlemad langused väga sümmeetrilised, väga tehnilised ja väga oodatavad,“ rääkis Gordon.

Tesla aktsia viimased 36 kuud  Foto: CNBC

Viimastel kuudel on paljud analüütikud pessimistlikuks muutunud. Näiteks Goldman Sachs ütles aprillis, et Tesla aktsia kukub tublisti – hinnasiht on seatud 195 dollarile. Mai keskpaigas kärpis Morgan Stanley Tesla hinnasihti ligi veerandi võrra.

Gordon prognoosib, et Tesla aktsia jätkab tõusu ning testib uuesti septembris saavutatud tippe. Analüütiku hinnangul peaks Tesla järgmise tõusuga ületama ka 400 dollari taseme. See tähendaks, et praeguselt tasemelt tõuseb aktsia veel 26 protsenti.

Bilanss kehvas seisus

Veidi pessimistlikumalt meelestatud Washington Crossing Advisorsi portfellihaldur Chad Morganlander ütles, et Tesla bilansi olukord takistab aktsia pikaajalist tõusu.

„Aktsia hinda on juba praegu arvestatud 2018. ja 2019. aasta kiire käibe kasv. Me tahame aga näha, et vaba rahavoog suureneb ja praegu tundub, et 12 kuu jooksul ei pruugi see kasvama hakata,“ ütles Morganlander.

Tesla investoritele saadab Morganlanderi hinnangul hoiatavaid signaale ka võlakirjaturg. „Üks indikaator, mida mulle meeldib kasutada, on võrdlus USA riigivõlakirjadega. Teslal on 10 miljardi dollari eest võlakirju, mis kauplevad 400 baaspunkti võrra kõrgemal kui võrreldavad USA riigivõlakirjad, mille tähtaeg on 2025. aasta,“ ütles Morganlander.

Reitingufirmad Moody’s ja S&P on mõlemad andnud Tesla võlakirjadele negatiivse väljavaate.

Krediit on nagu vingugaasi andur

„Krediit on umbes nagu vingugaasi andur,“ seletas Morganlander. „See ei tähenda, et Tesla krediit ei võiks paremaks minna, aga selleks on tõesti vaja vaba rahavoo kasvu. Vastasel juhul olukord paranema ei hakka. See on minu jaoks peamine indikaator, mis näitab, kuhu poole aktsia liigub.“

Viimati oli Tesla vaba rahavoog positiivne 2016. aasta kolmandas kvartalis. Terve aasta lõikes pole rahavoog kunagi positiivne olnud.

Hetkel kuum