Pille Ivask • 22. juuni 2018 kell 10:38

OPEC jõudis kokkuleppele

Iraani naftaminister Bijan Zanganeh saabumas tänasele OPECi kohtumisele.  Foto: Reuters/Scanpix

Reuters teatas OPEC-i allikatele tuginedes, et organisatsioon on jõudnud nafta tootmismahtude tõstmises kokkuleppele ning tõstab tootmist alates juulikuust umbes miljoni barreli võrra päevas

OPEC-i suuruselt kolmas naftatootja Iraan olnud pikka aega selle vastu, et nafta tootmismahtu suurendada. See aitaks hoida väikest defitsiiti ning hinda omakorda kõrgel. Samas survestavad Iraani nii OPECi de facto juht Saudi Araabia kui ka organisatsioonivälised jõud, et riik peaks siiski nafta tootmist suurendama, kuna pikaajaline defitsiit mõjutab ka maailmamajandust.

“Meil midagi küpseb,” vastas Iraani naftaminister Bijan Zanganeh ajakirjanikele pärast Saudi Araabia naftaministriga kohtumist ning enne OPECi ametlike kõneluste toimumist. Ka selle nädala keskpaigas ütles Zanganeh, et Iraan võib tootmismahu suurendamise küsimuses leebuda. Täna lisas ta, et naftalepe ilmselt muutub, ent ei avanud oma mõtet lähemalt. Ta lisas, et saudide loodetud miljoni barreli suurune tootmismahu tõus on liialt suur, mis andis taas märku, et tegelikult on Iraan läbirääkimisteks valmis.

OPEC-i kohtumise tullemused ei lasknud end ülemäära kaua oodata. Reuters vahendab allikatele tuginedes, et tõstab tootmismahte umbes miljoni barreli jagu päevas. Uus lepe hakkab kehtima juulikuust.

Tõsi, miljon barrelit on ilmselt nominaalne ning tegelikult suureneb tootmine veidi vähem, kuna mitmed naftariigid on tootnud alla oma võimete ning seega ei suuda väga kiiresti mahte tõsta. Samas ei ole OPEC-i allikate sõnul teistel tootjatel õigus selle võrra rohkem toota, et puudu jäävat osa nii-öelda tasa teha. 

Hetkel kuum