Äripäev • 11 oktoober 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Riskinõustaja: viidatakse üha enam ülekuumenemise ohule

SEB finantsturgude riskinõustaja Martin Sillasoo ei pea praegust turgude kukkumist erakordseks, kuid usub, et korrektsioon USA börsil tõotab tulla järsem kui pikemalt languses olnud Euroopa turgudel.

Foto: imago/xinhua/Scanpix

Globaalsed aktsiaturud on languses olnud juba mõnda aega. Euroopa suurimate riikide põhilised aktsiaindeksid saavutasid oma tipu kevadel ning on olnud pärast seda langustrendis (Prantsusmaa -8%, UK -8%, Saksamaa -15%, Itaalia -20%). Samuti on Hiina Shanghai indeks langenud 28% võrreldes jaanuarikuise tipuga. Ainsana on suurtest aktsiaturgudest viimastel kuudel tõusnud USA ning Jaapani turud. USA S&P 500 tegi eelmisel nädalal oma ajaloolise tipu ning Jaapani Nikkei 225 on kõrgeimal tasemel pärast 1991. aastat.

Samas ei ole USA börsi tõus olnud laiapõhjaline – eelkõige on tõusu vedanud üksikud ettevõtted, mis on üldise turuolukorra kirjeldamisel kerge ohumärk. Näiteks vahetult enne kukkumist oli New Yorgi börsi NYSE aktsiatest oma viimase 52 nädala madalaimal tasemel 3 korda rohkem aktsiaid kui 52 nädala kõrgeimal tasemel. Samuti oli S&P 500 indeks oma tipust vaid 2% madalamal, kuid keskmine aktsia enda tipust lausa 13% langenud.

Võttes arvesse ka USA võlakirjade intressi tõusu eelmise nädala alguse tasemelt 3,10% tasemele 3,25%, võib see tähendada, et USA aktsiate hinnatase ei ole enam investoritele niivõrd atraktiivne ning osa investoreid on otsustanud suunata raha võlakirjadesse. See oleks üks teatava korrektsiooni põhjendus aktsiaturgudel. Korrektsioon võib USA turul olla järsem kui Euroopas, kuna Euroopa aktsiad on langustrendis juba alates maist.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Seotud lood

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt