Äripäev • 17. oktoober 2018 kell 8:40
Alates 2001. aastast tohtis Kanadas kasvatada ravikanepit, kuid alates 2018. aasta 17. oktoobrist seadustati riigis ka vabaajakanep.  Foto: EPA

Kanada seadustas kanepi, aktsiad kukkusid

Alates tänasest ehk 17. oktoobrist sai Uruguay järel Kanadast teine riik, kes seadustas kanepi omamise ja kasutamise mõnuainena, vahendas BBC.

Senimaani oli Kanadas lubatud alates 2001. aastast ravikanep.

Analüütikud prognoosivad, et esimese aasta jooksul pärast vabaajakanepi seadustamist ei pruugi seda piisavalt jätkuda, sest tootmine ja lubade väljastamine ei suuda sammu pidada nõudlusega.

Näiteks Kanada suurima asustusega provintsis Ontarios hakatakse vastavaid jaekauplusi avama alles järgmise aasta kevadel, kuigi elanikud saavad kanepit veebist tellida. Briti Columbia provintsis, kus kasutatakse kanepit kõige tihedamalt, hakkab lahti olema vaid üks seaduslik pood.

Investorid ei rõõmusta

Kui septembri lõpus kirjutas Äripäev, et kanepiaktsiad on viimasel ajal vabaajakanepi seadustamise ootuses kiiresti tõusnud, siis Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF, kus on rohkem kui 20 Põhja-Ameerika kanepifirmat, kukkus eile 4,72%.

Kanada kanepifirma Canopy Growth aktsia kukkus New Yorgi börsil 6,82%, Cronos Groupi aktsia langes Nasdaqi börsil 1,87%, Tilray odavnes Nasdaqi börsil 4,38% ning Toronto börsil kukkusid Aphria ja Aurora Cannabisi aktsiad vastavalt 6,08% ja 7,03%. Tuntumatest kanepiaktsiatest suutis vastupidist sammu näidata samas Valens Groworks, tõustes 3,03%.

Hetkel kuum