Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kanepibuum täidab investorite taskuid

    KanepitaimFoto: Reuters/Scanpix

    Põhja-Ameerikas kogub kanep populaarsust ning see on pannud taimega seotud aktsiad kiiresti tõusma. Kanepi-rongile hüppab aina enam investoreid. Kuidas USA kanepihullusest Eestis kasu lõigata?

    Selgub, et võtmepiikondadeks on kujunenud California ning Kanada, kus tänavu avaneb vabaajakanepi turg ligi 80 miljonile inimesele. Turg kasvab aastas umbes kolmandiku võrra ning oodatakse, et taoline kasvutempo jätkub.
    Investorite jaoks on kõige suurem küsimus ehk see, kuidas leida aktsiad, mis saavad kasu nii Ühendriikide kui ka Kanada turu plahvatuslikust kasvust.
    Kuidas kanepiaktsiatesse investeerida?
    Üks võimalus on investeerida kanepiaktsiatesse eraldi. Teine võimalus on osta kanepisektori börsil kaubeldavaid fonde.
    Varaseim ja kõige suurem börsil kaubeldav fond on Medical Marijuana Life Sciences ETF. Fond on noteeritud Toronto börsil ning see pakub võimalust investeerida Põhja-Ameerika meditsiinilise kanepi firmadesse. Viimase aastaga kallines ETF kallinenud 109 protsenti.

    Gallupi korraldatud küsitlustest selgub, et praegu toetab kanepi legaliseerimist 64 protsenti ameeriklastest. Varem pole Ühendriikides kanepil nii suurt toetust olnud. 1969. aastal, mil küsitlusega alustati, oli protsent vaid 12.

    Ühendriikides on praegu kanepiteemalisi ETFe kaks – ETFMG Alternative Harvest ja AdvisorShares Vice. Mõlemad on turul olnud aga küllaltki vähe aega ja populaarsus on investorite seas veel suhteliselt tagasihoidlik.
    Kanada ETFi haldav Horizons ETFs Management Canada plaanib turule tuua ka väiksema turuväärtusega kanepitootjate ETFi nimega Junior Marijuana Growers Index. Turule plaanitakse tuua teisigi fonde. Seega tasub investoril edasistel arengutel silm peal hoida.
    Kanepiga seotud üksikaktsiad
    Teine võimalus on osta kanepiga otseselt või kaudselt seotud aktsiaid. Olgu selleks kasvatajad, seadmete müüjad ja vahendajad.
    Portaal The Motley Fool on välja toonud neli Kanada ettevõtet, mis võiks investoritele huvi pakkuda. Nendeks on Canopy Growth Corp, Aurora Cannabis, Aphria ja MedReleaf.
    Portaal BayStreet on välja toonud viis aktsiat üle maailma, mis võiksid kanepibuumist osa saada.

    Vabaajakanep (recreational marijuana) – marihuaana, mida kasutatakse lõõgastumiseks või naudingu saamiseks. Selle tõttu on seal rohkem ka psühhoaktiivset ainet tetrahüdrokannabinooli (THC).

    1) Canopy Growth Corp (WEED)
    Ettevõtte turuväärtus on 3,79 miljardit dollarit ning sellega on Canopy Growth üks kanepitööstuse suurimaid tegijaid. Ettevõtte aktsia on viimase aasta jooksul tublisti kallinenud. Alates septembrist on aktsia hind kahekordistunud.
    Canopy Growth on tuntud kui „maailma suurim kanepitootja“ ning see muudab ettevõtte investorite jaoks turvalisemaks. See sobibki investoritele, kelle jaoks on väiksemad tootjad liiga riskantsed, aga kanepibuumist tahetakse siiski osa võtta.
    Canopy Growth on hankinud hulganisti lube ning firma on käivitanud mitu suurt projekti. Tegemist oli esimese kanepifirmaga, mis lisati Kanada S&P/TSX Composite indeksisse.
    2) Cannabis Wheaton (CBW)
    Investorid, kes on huvitatud terve Põhja-Ameerika turule panustamisest, võiksid kaaluda just Cannabis Wheatoni. Innovaatiline ettevõte teeb sama, mida Silver Wheaton on teinud kaevandustööstusele ning Netflix filmitööstusele. Cannabis Wheaton tegeleb kanepi nii-öelda striimimisega.
    Nende ärimudeli pluss on see, et investor ei panusta ühe konkreetse tootja peale, vaid kogu tööstuse vereringele. See tähendab, et ettevõte ise on juba hajutatud ja see aitab riske vähendada. Ettevõttel on 15 partnerit, kelle kasvatusala ulatub 130 000 ruutmeetrini.
    3) Sanofi (SNY)
    Buum ei ole ainult vabaajakanepiturul. Ka meditsiinilise kanepi turg õitseb. Võib küllaltki kindel olla, et turu kasvust saavad kasu ka suured ravimifirmad. Praegu on suurfirmad ootel. Tõenäoliselt oodatakse hetke, mil tugevamad ja väljapaistvamad ettevõtted on kanda kinnitanud, et need siis ära osta.
    Suured ravimifirmad võivad tegutsema hakata just sellel aastal, sest meditsiiniline kanep on turul olnud veidi pikemat aega. Ravimifirmad ei hakka nendega konkureerima, nad ostavad need ettevõtted lihtsalt ära.
    Seega on investoril võimalik kanepituru ja väikeste firmadega seotud riske vältida ning osta hoopis ravimitootjaid. Üks nendest on Sanofi, mille turuväärtus on üle 100 miljardi dollari. Selle aktsia on viimasel ajal langenud, mis võib pakkuda investoritele head ostukohta. Samas tasub meeles pidada, et suuremalt jaolt on tegemist siiski tavapäraste ravimite tootjaga.
    4) Pfizer
    Pfizer on teine suur ravimifirma, mis võib peagi kanepiga seotud ettevõtteid kokku ostma hakata. Selle turuväärtus on üle 200 miljardi dollari, mis annab vajamineva suuruse.
    Tõsi, ettevõtte vanade toodete müük kahaneb, aga firma uued tooted on populaarsed ning see võimaldas müügil 2017. aastal tublisti kasvada. See annab Pfizerile hea positsiooni väiksemate firmade omandamiseks.
    Kindlasti tasub ettevõtet ka eraldi analüüsida, sest nagu Sanofi on ka Pfizer eelkõige ravimifirma, mille käibest suurem osa tuleb tavapärastest ravimitest. Samas ei ole välistatud, et edukamate kanepifirmade omandamine annab ettevõtte aktsiale korraliku tõuke.
    5) Scotts Miracle-Gro
    Tegemist on ettevõttega, mis pakub kanepitööstuse jaoks vajalikke seadmeid ja varustust. Selleks, et tootmist suurendada, peavad kanepifirmad tegema küllaltki suuri investeeringuid.
    Just sellest loodab kasu saada ka Scotts Miracle-Gro. Ettevõtte aktsia on viimase viie aasta jooksul enam kui kahekordistunud ning turuväärtus ulatub 6 miljardi dollarini.
    Tõsi, peamiselt on ettevõte edu saavutanud väljaspool kanepiturgu. Samas on Scotts hakanud arendama vesiaianduse seadmeid, millega sihitakse just kanepiturgu. Vesiaianduse puhul kasutatakse taimede kasvatamisel mulla asemel vett ning see on kanepitööstuses väga levinud.

    Kanepituru maht kasvab igal aastal umbes kolmandiku võrra. Eeldatavasti tuleb kõige suurem kasv tänavu just Californiast ja Kanadast, kus alustatakse vabaajakanepi müügiga.

    Uuringufirmad BDS Analytics ja Arcview Market Research prognoosivad, et Põhja-Ameerikas peaks kanepiturg ulatuma 2021. aastaks 24,5 miljardi dollarini. Esialgsete hinnangute kohaselt oli 2017. aastal turu suurus 9,7 miljardit ning eelneva aastaga (2016) võrreldes kasvas see 33 protsenti.

    „Kui krüptovaluutad välja arvata, siis pole kanepi kõrval ühtegi tööstust, mis nii kiiresti muutuks,“ ütles Arcview' tegevjuht Troy Dayton. „Meie andmed näitavad, et positiivne signaal on laiapõhjaline nii maailma kui ka Ühendriikide kanepituru jaoks,“ lisas Arcview* peatoimetaja Tom Adams.

    Bank of America prognoosib, et kanepiturg võiks 30 miljardi dollari piiri ületada juba 2020. aastaks.

    Tõsi, prognoosid on tehtud eeldusel, et riiklikul tasandil ei hakata kanepi vastu võitlema. Samas on arvestatud sellega, et uusi osariike juurde ei tule.

    Kanada ja California on võtmepiirkonnad

    Kõige märkimisväärsem on USAs ehk California osariik, kus vabaajakanepi müügiga alustati alles sellel aastal. Osariigis on 40 miljonit inimest ning sellega on California maailma suurim kanepiturg. Arvatakse, et suurem osa kasvust tulebki järgnevatel aastatel just sealt. Kanadas, kus kanepit hakatakse eelduste kohaselt müüma juba suvel, on veidi üle 36 miljoni elaniku. Seega lisandub tänavu turule ligi 80 miljonit inimest.

    Miks on just praegu kanepiaktsiate buum?
    Kanepi legaliseerimist toetab Põhja-Ameerikas aina rohkem inimesi ning praeguseks on vabaajakanepi legaliseerinud kaheksa USA osariiki. Sellel aastal peaks kanep muutuma täielikult legaalseks ka Kanadas. Turg avaneb ning ettevõtted peavad võidujooksu, kes uued kliendid endale saab. Praegu paisub turg umbes kolmandiku võrra aastas.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Raadiohommikus: nädala ettevaade, Eesti juhtide head ja vead ning kutsehaiguste uus hoog
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.