Pille Ivask • 29. oktoober 2018 kell 10:29
Bill Browderi sõnul suundus enam kui 97 miljonit Nordeas pestud eurot Nokia pangakontole.  Foto: SIPA/Scanpix

Nokia sai musta raha süüdistuse

Bill Browder, kes ütles paari nädala eest, et rahapesust pole puutumata ka Nordea pank, teatas nüüd, et musta raha skandaali on kaasatud ka Soome kunagine tehnoloogiahiid Nokia.

Browderi sõnade kohaselt suundus Nokia pangakontole Nordea pangas enam kui 97 miljonit dollarit musta raha.

„Nokia võtab selliseid süüdistusi väga tõsiselt, aga kuna me pole veel Browderi väiteid näinud, ei saa me neid ka kommenteerida,“ ütles Nokia pressiesindaja. Ta ütles, et süüdistused on ilmselt seotud Nokia mobiiltelefonide äriga, mille ettevõte nelja aasta eest Microsoftile maha müüs. Pressiesindaja sõnul pole süüdistused seega seotud Nokia „praeguste äridega“, vahendab Bloomberg.

Browder on öelnud, et tal on tõendeid selle kohta, et Nordeast käis läbi 405 miljonit dollarit musta raha. Mehe sõnul on Nordea ning Danske rahapesud omavahel seotud. Browder väidab, et raha, mille Nokia sai, tuli Leedu Ukio pangas asuvatelt fiktiivsetete ettevõtete kontodelt. Kuigi Browderi väidetes pole infot selle kohta, mis ajavahemikul tehingud toimusid, oleks see kõik pidanud toimuma enne 2013. aastat, mil Ukio läks pankrotti.

Soome tööstuse konföderatsiooni õigusnõunik Santeri Suominen ütles Bloombergile antud kommentaaris, et üldjuhul näevad Soome seadused ette, et kui tehingud ületavad 10 000 eurot, siis peavad ettevõtted lähtuma „tunne oma klienti“ seadusest. Kui ettevõte saab nii suures koguses raha aga mõnelt muult osapoolelt peale teenuse või toodete ostja, peab see kindlaks tegema, kust raha tuli ning kes raha vahendas.

Suominen märkis ka, et tänapäeval on rahapesuvastased seadused oluliselt karmimad kui 2012. aastal. Nokia polnud sealjuures sugugi ainus ettevõte, keda Browder mainis, küll aga oli tegu firmaga, kes sai suurima summa raha.

Paari nädala eest kirjutasid Bloomberg ning Reuters, et Nordea on järgmine suur Põhjamaade pank, mille vastu esitas rahapesukaebuse Hermitage'i fondi omanik Bill Browder. Uurimist paluti alustada Rootsi ja Norra võimudel.

Bill Browder, kes ajab Hermitage Capital Management fondist välja petetud 230 miljoni dollari jälgi, väitis 29 lehekülje pikkuses rahapesuteates, et miljonid dollarid käisid läbi 365 Nordea pangas registreeritud konto.

Hetkel kuum