• Bill Browderi sõnul suundus enam kui 97 miljonit Nordeas pestud eurot Nokia pangakontole.Foto: SIPA/Scanpix
  Jaga lugu:

  Nokia sai musta raha süüdistuse

  Bill Browder, kes ütles paari nädala eest, et rahapesust pole puutumata ka Nordea pank, teatas nüüd, et musta raha skandaali on kaasatud ka Soome kunagine tehnoloogiahiid Nokia.

  Browderi sõnade kohaselt suundus Nokia pangakontole Nordea pangas enam kui 97 miljonit dollarit musta raha.
  „Nokia võtab selliseid süüdistusi väga tõsiselt, aga kuna me pole veel Browderi väiteid näinud, ei saa me neid ka kommenteerida,“ ütles Nokia pressiesindaja. Ta ütles, et süüdistused on ilmselt seotud Nokia mobiiltelefonide äriga, mille ettevõte nelja aasta eest Microsoftile maha müüs. Pressiesindaja sõnul pole süüdistused seega seotud Nokia „praeguste äridega“, vahendab Bloomberg.
  Browder on öelnud, et tal on tõendeid selle kohta, et Nordeast käis läbi 405 miljonit dollarit musta raha. Mehe sõnul on Nordea ning Danske rahapesud omavahel seotud. Browder väidab, et raha, mille Nokia sai, tuli Leedu Ukio pangas asuvatelt fiktiivsetete ettevõtete kontodelt. Kuigi Browderi väidetes pole infot selle kohta, mis ajavahemikul tehingud toimusid, oleks see kõik pidanud toimuma enne 2013. aastat, mil Ukio läks pankrotti.
  Soome tööstuse konföderatsiooni õigusnõunik Santeri Suominen ütles Bloombergile antud kommentaaris, et üldjuhul näevad Soome seadused ette, et kui tehingud ületavad 10 000 eurot, siis peavad ettevõtted lähtuma „tunne oma klienti“ seadusest. Kui ettevõte saab nii suures koguses raha aga mõnelt muult osapoolelt peale teenuse või toodete ostja, peab see kindlaks tegema, kust raha tuli ning kes raha vahendas.
  Suominen märkis ka, et tänapäeval on rahapesuvastased seadused oluliselt karmimad kui 2012. aastal. Nokia polnud sealjuures sugugi ainus ettevõte, keda Browder mainis, küll aga oli tegu firmaga, kes sai suurima summa raha.
  Paari nädala eest kirjutasid Bloomberg ning Reuters, et Nordea on järgmine suur Põhjamaade pank, mille vastu esitas rahapesukaebuse Hermitage'i fondi omanik Bill Browder. Uurimist paluti alustada Rootsi ja Norra võimudel.
  Bill Browder, kes ajab Hermitage Capital Management fondist välja petetud 230 miljoni dollari jälgi, väitis 29 lehekülje pikkuses rahapesuteates, et miljonid dollarid käisid läbi 365 Nordea pangas registreeritud konto.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.