Börs: Apple vedas langust

Foto: EPA / Brendan Mcdermid
Lauri Teder • 2. november 2018 kell 23:35

Reedel tekitasid börsidel ebakindlust Valgest Majast saabuvad segased signaalid USA-Hiina kaubanduskõneluste kohta ning Apple'i järgmiste kuude väljavaated.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kahanes 0,43%, 25 270 punktini. Nasdaq Composite vajus 1,04% madalamale,7357 punkti tasemeni. S&P 500 lõpetas päeva 0,63% langusega, peatudes 2723 punkti tasemel. Ülemaailmne kaubanduspoliitika ja tehnoloogiasektori haprus ei häirinud aga USA väiksemaid ettevõtteid, mille näitaja Russell 2000 liikus 0,19% ülespoole.

Suurematele indeksitele avaldas reedel tugevat survet Apple (-6,63%), mis tekitas investorite seas müügituhina, kui hoiatas neid sel perioodil saabuvate kehvemate tulemuste eest. Ebakindlust süvendas ka Apple'i finantsjuhi neljapäevane teade, et ettevõte lõpetab iPhone'ide müügimahtude avaldamise. Tehnoloogiahiiu hoiatused mõjusid kehvasti ka selle tootmispartneritele - odavnesid näiteks kiibitootjad Qualcomm (-0,60%) ja Texas Instruments (-2,6%).

Samal ajal jälgisid kauplejad tähelepanelikult ka Washingtonist saabuvaid sõnumeid seoses USA-Hiina võimaliku kaubanduskokkuleppega, saades innustust kahe riigi juhi neljapäevasest telefonikõnest. Hoolimata president Trumpi optimistlikest kommentaaridest jäi reedel aga kõlama hoopis Valge Maja majandusnõuniku Larry Kudlow'ga tehtud intervjuu, millest selgus, et ühtegi kokkulepet praegu siiski töös pole. Tööstussektori koondnäitaja (.SPLRCI) kahanes 0,28%.

Töökohtade arv USAs kasvas oktoobris 250 000 võrra ning töötuse tase püsis 3,7% juures, 50 aasta madalaimal tasemel. Veel olulisem oli börsidele aga keskmise tunnipalga 3,1-protsendine tõus võrreldes mullusega. Üha kitsenev tööjõuturg ja selle põhjustatud suurem palgakonkurents firmade vahel võivad nimelt ajendada Föderaalreservi julgemalt tegutsema.

Hetkel kuum