• Jaga lugu:

  Buffett kahekordistas torme vältides kasumi

  Warren Buffeti investeerimiskontserni Berkshire Hathaway tegevuskasum kasvas kolmandas kvartalis mullusega võrreldes kahekordseks.

  Buffetti rahakuhja kasvu andsid peamise panuse ettevõtte kindlustusharu kõrvalepõiklemine tormikahjudest ja üldine buum USA majanduses.
  Ajaloo vägevaim tulemus
  Reede hilisõhtul oma 3. kvartali tulemused raporteerinud Berkshire'i tegevuskasum kasvas mullusega võrreldes kaks korda - tänavu 3. kvartalis 6,88 miljardit dollarit, mullu samas kvartalis 3,44 miljardit.
  Tegevustulu kasv oli veel võimsam: 356%, 18,5 miljardi dollarini. Kuid ettevõtte teatel on tegevustulu kasv tingitud peamiselt muutunud raamatupidamisreeglitest. Nimelt raporteeritakse nüüd selles lahtris koos tegevuskasumiga ka realiseerimata tulu investeeringutest.
  Buffetti sõnul võib see reegli muutus viia "metsikute ja ettearvamatute" tulemusteni ning investoreid niiviisi eksiteele juhtida. Tema enda soovitus oli pigem tegevuskasumit vaadata, vahendas Reuters.
  Lisaks on Berkshire'i nagu ka teiste USA korporatsioonide majandustulemusi mõjutanud president Donald Trumpi mullu detsembris kärbitud ettevõtte tulumaks. Firma teatel oli efektiivne tulumaksumäär kolmandas kvartalis 19,2 protsenti võrreldes mulluse 25,3 protsendiga.
  Kokku ületas Berkshire'i tegevuskasumi kvartalitulemus suure varuga analüütikute konsensusennustust 6,11 miljardit dollarit. Häid tulemusi, kuid mitte nii häid tulemusi oodanud analüütikud ja investorid avaldasid uudisagentuuridele oma vaimustust.
  "See on absoluutselt üks vägevamaid kvartalitulemuste raporteid, mida üks USA korporatsioon on kunagi esitanud," ütles Reutersile Bill Smead, Berkshire'i aktsionäri Smead Capital Managementi tegevjuht.

  Tegevuskasum kasvas kõikjal

  Berkshire Hathaway 3. kvartali tegevuskasum miljardites dollarites
  Majanduskasv kasvatab Buffetti äri
  Suure panuse Berkshire Hathaway kvartalitulemustesse andis ettevõtte tuumikäri kindlustus. Mullu kandis see suurt kahju mitme järjestikuse USAd ja Mehhikot tabanud keeristormi tõttu. Tänavu põiklesid Buffetti kindlustused tormidest kõrvale: looduskatastroofide kahjumaksed langesid aastavõrdluses 90%. Sestap asenduski mullune 1,4 miljardi suurune tegevuskahjum tänavu 0,44 miljardi suuruse kasumiga.
  "Kindlustuse tulemused näitasid teravat pööret vastassuunas, kui arvestada mulluste rekordkahjumite puudumist," ütles Bloombergile CFRA Researchi analüütik Cathy Seifert.
  Teine Berkshire'i tulemusi soodsalt mõjutanud faktor oli buum USA majanduses, mis paistis muu hulgas silma näiteks kontserni kuuluva raudteefirma Burlington Northern Santa Fe (BNSF) tulemustes. BNSF kogukäive kasvas 3. kvartalis mullusega võrreldes 15,7%, keskmine käive vaguni kohta 6,1% ja kaubaveo kogumaht 4,6%.
  BNSF tulu kasv oli väga laiapõhjaline, see tuli nii suurenenud tooraine ja tööstustoodangu veost kui ka põllumajandustoodete ekspordist. Oma osa andis seegi, et kaubarongide konkurendid veoauto-ettevõtted pole suutnud oma veovõimekust nii palju kasvatada, et suurenenud nõudlust rahuldada.
  Buffetti impeeriumi tööstus- ja teenindusettevõtete tegevuskasum suurenes mullusega võrreldes koguni veerandi. Näiteks kasvas märkimisväärselt ühe maailma suurima elektroonikakomponentide edasimüüja TTI tegevuskasum.

  Berkshire Hathaway rahahunnik

  Kuhu panna raha?
  Berkshire Hathaway head kvartalitulemused muudavad veel akuutsemaks probleemi, mis Warren Buffetti ees on olnud juba paar aastat: kuhu investeerida kontserni teenitud raha. Firma ärimudel on olnud üldjoontes selline, et kindlustusäri toodab rahavoogu, mis investeeritakse teistesse sektoritesse.
  Viimane suurem investeering tehti aga 2016 jaanuaris, kui korporatsioon ostis 32 miljardiga lennukisõlmede tootja Precision Castparts. Sestpeale on Berkshire Hathaway lühiajalistes hoiustes ja võlakirjades hoitav rahahunnik kasvanud 103 miljardi dollarini.
  Kohta, kuhu raha mõistlikult investeerida, pole väärtusinvesteerimist pooldav Buffett leidnud. Sestap ongi nüüd otsustatud seda pigem ettevõtte aktsiate tagasiostule kulutada ja juulis tehtud muudatus firma poliitikas annab Buffettile selleks ka võimaluse.
  Kolmandas kvartalis kulutaski Berkshire Hathaway ligi miljardi, ehk täpsemalt 928 miljonit oma aktsiate tagasiostule. Kulutamata rahakuhjaga võrreldes on see siiski köömes.
  Ilmselt ootab Buffett seda, et Berkshire aktsiad kukuksid madalamale hinnatasemele, et neid suuremas mahus tagasi osta. Buffett ja tema mõttekaaslane, Berkshire ase-esimees Charles Munger rääkisid juulis, et tagasiostu hind peaks olema allpool "Berkshire'i konservatiivselt määratud sisemist väärtust".
  Praegu on ettevõtte aktsia hind võrreldes raamatupidamisliku väärtusega 1,44 korda kõrgem, mis analüütikute arvates võib Buffettile liiga kõrge tunduda - pigem ootaks ta taset 1,35 ja sellest allpool, et tõsisemalt aktsiate tagasiostuga tegeleda. Kui võtta arvesse aga kontserni rekordilisi tulemusi viimases kvartalis, on vähe lootust, et aktsiahinnad lähiajal Buffettile meeldivasse vahemikku kukuvad.
  Samas võib sügisene langus USA aktsiaturul anda Buffettile hoopis võimaluse kasutada Berkhsire'i rahahunnikut selleks, milleks see algselt ette nähtud oli: investeerimiseks. Agentuur Bloomberg avaldas hiljuti nimekirja ettevõtetest, mis võivad olla 88-aastase miljardäri radaril. Teiste seas on seal kohvipoodide kett Starbucks, elektroonikatootja 3Com, traktorivalmistaja Deere jpt.

  Berkshire Hathaway silmapaistvamad investeeringud

  Ettevõtted
  GEICO (kindlustus)
  Gen Re (kindlustus)
  Berkshire Hathaway Energy (energeetika)
  Burlington Northern Santa Fe (raudtee)
  Acme Building Brands (ehitusmaterjalid)
  Fruit of the Loom (riietus)
  Russell (riietus)
  Brooks (jalatsid)
  NetJets (lennukite rent)
  Dairy Queen (toidupoed)
  Marmon (metallitööstus)
  TTI (elektroonikakomponendid)
  Clayton Homes (valmismajad)
  Aktsiainvesteeringud
  Apple
  Kraft Heinz
  American Express
  Coca-Cola
  Wells Fargo
  Moodys
  Phillips 66
  Verisign
  Delta Airlines
  Wal-Mart
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.