• Hiina ekspordikasv peaks järgmisel aastal märkimisväärselt aeglustuma, ütlevad analüütikud.Foto: AFP
  Jaga lugu:

  Tariifide mõju jõuab kohale alles järgmisel aastal

  Seni on USA presidendi Donald Trumpi kehtestatud Hiina vastastel sanktsioonidel olnud vaid psühholoogiline mõju, ütlevad analüütikud.

  See võib järgmisel aastal aga muutuda ja Hiina majanduskasvu negatiivselt mõjutama hakata. “Me ei ole tariifide otsest mõju veel näinud, aga see tuleb järgmisel aastal,” ütles analüüsifirma The Economist Intelligence’i ökonomist Tom Rafferty, vahendab CNBC.
  “Risk seisneb selles, et riigi majandus aeglustub 2019. aastal märkimisväärselt,” nentis ta. “Globaalne nõudlus peaks veidi vähenema.”
  Tööstustootmine ja eksport on Hiina kiiret majanduskasvu viimastel kümnenditel tublisti toetanud. Nüüd on riik silmitsi mitme väljakutsega ning see ohustab globaalset majandust. Hiina SKP kasv on juba praegu viimase kahe kümnendi väikseim ning Peking püüab tootmisel põhinevalt majanduselt sujuvalt üle minna teenustel põhinevale majandusele. Samal ajal lisavad õli tulle kehvad kaubandussuhted.
  Maailma kahe suurima majanduse kaubanduspinged eskaleerusid sellel aastal – USA president Donald Trump kehtestas Hiina kaupadele tariifid 250 miljardi dollari ulatuses, Peking vastas tariifidega kaupadele, mille maht ulatub 110 miljardi dollarini. Novembri lõpus jõudsid pooled vaherahus kokkuleppele. Valge Maja lubas jaanuari tariifitõusu ära jätta ning lükata see märtsi. Peking lubas vähendada autode ja loomasööda imporditariife.
  Kõrgemad hinnad ja väiksem nõudlus
  Teoorias peaks tariifid tõstma USA tarbijate jaoks hindu ning vähendama Hiinas toodetud kaupade nõudlust. Sellegi poolest on Hiina kaubandusbilanss USAga rekordiliselt positiivne.
  “Hiinal läheb ekspordiga päris hästi,” ütles Tsinghua ülikooli rahandusprofessor Zhu Ning. Ka tema hinnangul saab tariifide mõju Hiina majandusele näha alles järgmisel aastal – peamiselt ekspordi vähenemisena.
  Septembris ja oktoobris kasvas Hiina eksport vastavalt 14,4 ja 15,6 protsenti (aastases võrdluses). Novembris alanes see näitaja aga 5,4 protsendini, selgub Wind Info andmebaasist. Hiina ostujuhtide indeks oli novembris 50 – sellest väiksem näitaja viitab kahanemisele, suurem aga kasvule.
  “Järgmisel aastal näeme, kuidas ekspordi kasv aeglustub ühekordse numbrini,” ütles Macquarie Groupi Hiina ökonomist Larry Hu. Tema hinnangul peaks Hiina ja USA peagi kaubandusleppeni jõudma ning Hiina kinnisvaraturu jahtumisel on majandusele suurem mõju kui tariifidel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Jaan Kalmus: 35 aastat kroonikuna kaamera taga
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Juubel: 80aastased Eesti ettevõtjad, kes on jätkuvalt sadulas
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.