Mait Kraun • 27 detsember 2018
Hiina ekspordikasv peaks järgmisel aastal märkimisväärselt aeglustuma, ütlevad analüütikud.  Foto: AFP

Tariifide mõju jõuab kohale alles järgmisel aastal

Seni on USA presidendi Donald Trumpi kehtestatud Hiina vastastel sanktsioonidel olnud vaid psühholoogiline mõju, ütlevad analüütikud.

See võib järgmisel aastal aga muutuda ja Hiina majanduskasvu negatiivselt mõjutama hakata. “Me ei ole tariifide otsest mõju veel näinud, aga see tuleb järgmisel aastal,” ütles analüüsifirma The Economist Intelligence’i ökonomist Tom Rafferty, vahendab CNBC.

“Risk seisneb selles, et riigi majandus aeglustub 2019. aastal märkimisväärselt,” nentis ta. “Globaalne nõudlus peaks veidi vähenema.”

Tööstustootmine ja eksport on Hiina kiiret majanduskasvu viimastel kümnenditel tublisti toetanud. Nüüd on riik silmitsi mitme väljakutsega ning see ohustab globaalset majandust. Hiina SKP kasv on juba praegu viimase kahe kümnendi väikseim ning Peking püüab tootmisel põhinevalt majanduselt sujuvalt üle minna teenustel põhinevale majandusele. Samal ajal lisavad õli tulle kehvad kaubandussuhted.

Maailma kahe suurima majanduse kaubanduspinged eskaleerusid sellel aastal – USA president Donald Trump kehtestas Hiina kaupadele tariifid 250 miljardi dollari ulatuses, Peking vastas tariifidega kaupadele, mille maht ulatub 110 miljardi dollarini. Novembri lõpus jõudsid pooled vaherahus kokkuleppele. Valge Maja lubas jaanuari tariifitõusu ära jätta ning lükata see märtsi. Peking lubas vähendada autode ja loomasööda imporditariife.

Kõrgemad hinnad ja väiksem nõudlus

Teoorias peaks tariifid tõstma USA tarbijate jaoks hindu ning vähendama Hiinas toodetud kaupade nõudlust. Sellegi poolest on Hiina kaubandusbilanss USAga rekordiliselt positiivne.

“Hiinal läheb ekspordiga päris hästi,” ütles Tsinghua ülikooli rahandusprofessor Zhu Ning. Ka tema hinnangul saab tariifide mõju Hiina majandusele näha alles järgmisel aastal – peamiselt ekspordi vähenemisena.

Septembris ja oktoobris kasvas Hiina eksport vastavalt 14,4 ja 15,6 protsenti (aastases võrdluses). Novembris alanes see näitaja aga 5,4 protsendini, selgub Wind Info andmebaasist. Hiina ostujuhtide indeks oli novembris 50 – sellest väiksem näitaja viitab kahanemisele, suurem aga kasvule.

“Järgmisel aastal näeme, kuidas ekspordi kasv aeglustub ühekordse numbrini,” ütles Macquarie Groupi Hiina ökonomist Larry Hu. Tema hinnangul peaks Hiina ja USA peagi kaubandusleppeni jõudma ning Hiina kinnisvaraturu jahtumisel on majandusele suurem mõju kui tariifidel.

Hetkel kuum