Lauri Teder • 2 jaanuar 2019

USA börsidel algas aasta kerge tõusuga

New Yorgi börs  Foto: Reuters/Scanpix

Uue aasta esimesel kauplemispäeval nägid investorid soodsaid ostukohti, kuid rahvusvahelise majanduse aeglustumine seadis USA aktsiaindeksitele piiri.

Dow Jonesi tööstuskeskmine nihkus 0,08% kõrgemale, 23 346 punktini. Nasdaq Composite tõusis 0,46%, 6666 punktini. S&P 500 kerkis 0,13%, 2510 punktini.

Kolmapäeva olulisim näitaja nii Aasia kui USA turgudel oli Hiina tootmisjuhtide indeks, mis liikus detsembris 50 punkti piirist allapoole, andes sellega märku tegevuse aeglustumisest. Tegemist on 2,5 aasta esimese jahtumisega ning sel on tõenäoliselt ulatuslik mõju piirkonna teistele riikidele, mis tarnivad tooraineid paljudele Hiina tehastele. Nõrkus oli märgatav ka Euroopas: IHS Markiti koostatud Saksa ostujuhtide indeks vajus 33 kuu madalpunkti, 51,2 punktile.

Samal ajal andis Saudi Araabia detsembris kahanenud naftaeksport tõuke musta kulla futuuridele - Bloombergi andmete järgi vähenes päevas turule jõudvate barrelite hulk 7,717 miljonilt 7,253 miljonini. WTI veebruari futuurid kerkisid rohkem kui 2% kõrgemale ning Brenti märtsi futuurid kallinesid ligikaudu 1,8%. Paljude vaatlejate hinnangul on tõus aga pea täielikult seotud OPECi ja Venemaa tootmiskärbetega ja seetõttu ei saa jätkuvalt unustada muret rahvusvahelise kütusenõudluse kahanemine pärast. Mullu S&P 500 kõige kehvema sektori tiitlit kandnud energeetika (.SPNY) kerkis kolmapäeval 2,07%.

Üksikaktsiatest jälgiti aasta hakul hoolega näiteks elektriautode tootjat Teslat (-6,81%), mille taskukohase sedaani Model 3 tarnemahud ei suutnud täita analüütikute ootusi. Lisaks teatas firma, et on elektrisõidukitele ette nähtud maksusoodustuse järkjärgulise kadumise tõttu sunnitud vähendama oma autode algset müügihinda 2000 dollari võrra.

Apple lõpetas 2019. aasta esimese turupäeva kerge 0,11% tõusuga, ent valmistas siis investoritele ebameeldiva üllatuse, hoiatades neid börsipäeva järel avaldatud kirjas oodatust kiduramate käibenumbrite eest. Kontserni parandatud prognoosi kohaselt jääb Apple'i esimese kvartali käive 89-93 miljardi dollari asemel 84 miljardi dollari juurde. Apple'i tegevjuhi Tim Cooki sõnul oli firma valmis tärkavate turgude aeglustumiseks, kuid Hiinas müüdud iPhone'ide, Maci sülearvutite ja iPadide arvu märkimisväärne vähenemine tuli grupile üllatusena. Apple'i aktsia on börsivälise kauplemise käigus odavnenud enam kui 7%.

Hetkel kuum