Börs: ettevaatlik Fed ja edusammud Pekingis

New Yorgi börs  Foto: Reuters/Scanpix

Kolmapäeval toetasid aktsiaturge USA ja Hiina kaubanduskõnelustelt tulnud julgustavad sõnumid ja Föderaalreservi liikmete leebem vaade tänavusele rahapoliitikale.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 0,38%, 23 879 punktini. Nasdaq Composite tõusis tehnoloogiasektorit tabanud ostutuhina mõjul enim, 0,87%, 6957 punkti tasemeni. S&P 500 liikus 0,41% ülespoole ja peatus 2585 punktil. Nii Nasdaq kui S&P on uuel aasta jõudsalt tõusnud, kuid kumbki indeks pole sellegipoolest toibunud neljandas kvartalis toimunud kukkumisest.

Kolmapäeval rõõmustasid börse Pekingi ja Washingtoni saadikute 7.-9. jaanuari kohtumise tulemused. Ameerika Ühendriikide delegatsiooni avalduse kohaselt nõustusid hiinlased ostma suurel hulgal USA põllumajandus- ja energeetikatooteid, teenuseid ning tööstuskaupu.

Kohtumine toimus USA ja Hiina nn 90-päevase vaherahu raames, mille eesmärk on leida lahendus kahe riigi vahelisele tollitülile. Maailma aktsiaturud suhtusid kõnelustesse ettevaatliku optimismiga: rahvusvaheliste aktsiate laiapõhjaline näitaja MSCI ACWI kerkis 1,03%, jätkates samuti juba neljandat päeva tõusuteel. Euroopa koondindeks Stoxx 600 liikus 0,53% kõrgemale.

USA börsidele pakkus sedapuhku tuge ka Föderaalreservi detsembrikuise kohtumise protokoll, millest selgus, et mitte sugugi kõik komitee liikmed ei toetanud tollast intressimäärade tõstmist. Lisaks võis nii protokollist kui kolmapäeval antud kommentaaridest aimata, et paljude keskpankurite arvates tuleks tänavu tegutseda ettevaatlikumalt ja jälgida esmalt majanduse reaktsiooni senistele intressitõusudele.

Föderaalreservi leebem sõnum andis kolmapäeval tõuke USA ehitusfirmadele, kuna väiksem nõudlus elamuturul on paljuski olnud seotud just kodulaenude pideva kallinemisega. Ühendriikide suuruselt teise ehitusettevõtte Lennari aktsia hüppas hoolimata alla ootuste kehvadest neljanda kvartali tulemustest seetõttu lausa 7,9% kõrgemale.

Jaga lugu:
Hetkel kuum