Anu Lill • 28. jaanuar 2019 kell 8:58

USA tühistas sanktsioonid Putini liitlase ettevõtetele

Ameerika Ühendriikide rahandusministeerium tühistas sanktsioonid kolmele äriühingule, mis on seotud Vene metallimagnaadi Oleg Deripaskaga, sealhulgas United Co. Rusaliga.

Venemaa president Vladimir Putin (vasakul) ja metalliärimees Oleg Deripaska   Foto: AP / Scanpix

Venemaa liidri, Vladimir Putini liitlane Deripaska ise jääb USA sanktsioonide alla ja tema vara jääb blokeerituks. Kuid Ühendriikide riigikassa osakond kõrvaldab piiranguid Rusalile, En + Group Plc-le ja EuroSibEnergo JSC-le, kirjutas Bloomberg.

Sanktsioonide kadumine pakkus kergendust ülemaailmsele alumiiniumiturule. Metalli hind Londoni börsil võttis suuna allapoole.

USA demokraadid üritavad tegevust takistada

"Samuti on kokku lepitud enneolematus läbipaistvuses nende firmade tegevuses, sealjuures kohustuvad need ettevõtted edastama ulatuslikke ja regulaarseid auditeerimis-, sertifitseerimis- ja aruandlusaruandeid," teatas USA riigikassa välisvarade kontrolli büroo.

Kongressi demokraatid on püüdnud takistada riigikassa tegevust, viidates murele USA presidendi, Donald Trumpi administratsiooni motiividele ajal, mil eriesindaja Robert Mueller jätkab Venemaa sekkumise uurimist 2016. aasta presidendivalimistesse ja võimalikke seoseid Trumpi kampaaniaga.

"See on veel üks samm sanktsioonide õõnestamiseks, samas kui Venemaa agressioon jääb muutumatuks," ütles Texase demokraatide esindaja Lloyd Doggett.

Hetkel kuum