19 aprill 2018

Aasta mõjukaim finantsjuht: ma olin õigel ajal õiges kohas

Kui võrrelda ettevõtte juhtkonda jalgpallitiimiga, siis on finantsjuhil keskkaitsja roll, ütles aasta mõjukaimaks finantsjuhiks valitud Astrit Viisma-Kass.  Foto: Urmas Kamdron

Juba 20. korda toimunud Pärnu Finantskonverentsil kuulutati välja ka aasta mõjukaima finantsjuhi tiitli võitja, kelleks osutus lennuhooldusfirma Magnetic MRO finantsjuht Astrit Viisma-Kass.

Viisma-Kass pälvis ka parima kolleegi tiitli. Magnetic MRO sai eelmisel aastal ka aasta ettevõtte tiitli. Viisma-Kass osales silmapaistvas müügitehingus, kus BaltCap koos vähemusaktsionäridega müüs 43 miljoni euro eest 100% osaluse Magnetic MROs Hiina ettevõttele Guangzhou Hangxin Aviation Technology. BaltCapi partner ja Magnetic MRO nõukogu esimees Kristjan Kalda on nimetanud tehingut BaltCapi ajaloo suurimaks ja edukaimaks.

Viisma-Kass andis Äripäeva raadios intervjuu Äripäeva peatoimetaja asetäitjale Aivar Hundimäele esmaspäeva hommikul.

Miks teid märgati?

Ma ei võta seda kuidagi isikliku saavutusena, kuna selle taga on kogu meeskonna suur töö ja välja teenitud au. Olin lihtsalt õigel ajal õiges kohas. See müügitehing oli ka Eesti majanduse jaoks aasta suurtehing. Mul on ka fantastilised kolleegid, kes hääletasid minu poolt, ma sain ka parima kolleegi tiitli. Mulle meeldib see, mida ma teen ja ma tean mis on mu eesmärk ning ainult tulemus loeb.

Mis on mõjuka finantsjuhi juures kõige tähtsam, kas arvutusoskus või inimeste tundmine?

Ma arvan, et arvutada oskame me kõik. Finantsjuht tunneb inimesi ning saab strateegiast ja ettevõtte suundadest aru. Läbi selle saab ka finantsmeeskonna inimesi suunata ja arendada.

Mis on finantsjuhi roll?

Mul on äärmiselt vedanud tippjuhtkonnaga – nad on ise nii sihikindlad aga samal ajal väga adekvaatsed, et lendu nad niisama lihtsalt ei tõuse. Finantsjuhil on eelkõige toetav roll. Kui võrrelda näiteks jalgpallimeeskonnaga, siis on finantsjuht nagu keskkaitsja, kuid vajadusel lööb ka värava või näitab kohtunikule koha kätte.

Finantsjuht on tippjuhi parem käsi. Inimene, keda ta täielikult usaldab ja kellega nõu peab. Nad koos otsustavad, mida teeme ja millal teeme.

Kas te tahtsite väiksest peale finantsistiks saada?

Ma tahtsin tegelikult kohtuarstiks saada. See oli juba Vene ajal. Nagu ikka tüdrukutel sellises vanuses, nii ka mul tekkisid ühel hetkel soovid osta küünelakki ja seda ja teist, aga vanemad ei toetanud selliseid algatusi. Siis ma otsustasin ise tööle hakata. Alguses tegin tõlkeid, siis viisin end kurssi raamatupidamisega ning aastal 2001 asusin tööle BIG 4 audiitorbüroosse Deloitte. Sealt liikusin auditi osakonda Ernst & Youngis, kus sain ka vandeaudiitoriks. Ametilt ma pean ennast audiitoriks ja selleks ma oma südames ka jään.

Kuidas finantsjuhid end vormis hoiavad? Nii vaimselt kui ka professionaalselt?

On vaja aru saada, mis toimub Eestis, mis seadusi vastu võetakse ja kuidas need sinu elu mõjutama hakkavad. Kindlasti on vaja ka oma ettevõtlusvaldkonnast globaalselt aru saada ja ennast muutustega pidevalt kursis hoida. Sellest sõltub äri – kas näiteks keskenduda varuosadele, mootoritele või rohkem hoopiski inseneriteenustele. Aga vahel on vaja ka aju välja lülitada. Mind aitavad kindlasti sport ja hobid.

Kuidas teile konverents meeldis?

Ma osalesin Pärnu Finantskonverentsil esimest korda ja jäin vägagi rahule. Konverentsi põhiteema oli aju vs robot ja see on just minu lemmikteema. Minu unistus on, et vajutad ühte nuppu ja kõik toimib.

Ka teiste kolleegide praktilised kogemuslood olid väga sisukad – sain teada, kuidas teised teevad ning mida saame meie kasutusele võtta.

Big4 ja Äripäev valisid aasta mõjukaimat finantsjuhti seitsmendat korda. Fotol Pärnu Finantskonverentsil kohal olnud nominendid ja žürii liikmed.  Foto: Urmas Kamdron

2018. aasta mõjukaima finantsjuhi nominendid

Astrit Viisma-Kass – Magnetic MROEteri Harring – Maag GruppJanek Lepp – CoopSergei Bogatenkov – Admiral MarketsTiit Atso – Harju ElekterVeiko Haavapuu – Tallink Grupp

Žüriisse kuulusid Big4 audiitorbüroode esindajad Ago Vilu PwCst, Andris Jegers KPMGst, Ranno Tingas EYst ja Veiko Hintsov Deloitte’ist ning Äripäeva finantsjuhtimise teabevara peatoimetaja Villu Zirnask.

Kui kaugel te olete oma firmas ühest nupuvajutusest?

Innovatsioon lennunduses areneb väga kiiresti. Ka meil on juba igapäevaselt kasutuses näiteks virtuaalreaalsus, kus paned prillid ette ja näed lennuki salongi ning hakkad sinna niiviisi näiteks vaibamustrit valima. Sul on konkreetselt kohe näha, kuidas mummuline vaip lennuki salongis välja näeb. Liitreaalsuse abil, mida me ka pidevalt kasutame, saab näiteks lennuki kere värvikujundust valida.

Aga, kui vastata finantspoole kohta konkreetselt, siis siin arenguruumi veel on ja ühest nupuvajutusest on asi veel kaugel. Samas, kui oleks vaid üks nupule vajutus, siis hakkaks äkki igav.

Mis on sellises suures tehingus finantsjuhi jaoks põnev ja mis on igav?

See suurtehing oli ka minu karjääris esmakordne. Põnev oli koostöö nõustajatega – neid oli nii Eestist kui ka Londonist. Väga põnev ja õpetlik oli see, kuidas see protsess üldse välja näeb. Pakkujad küsisid muidugi ka ühte ja sama asja ja kõigile pidi viisakalt ja põhjalikult vastama, sest sa ju ei tea, kes neist lõppvooru pääseb.

Aga lennukid peavad lendama ja neid tuleb hooldada korralikult ka siis, kui firma sees toimub sellise tehingu ettevalmistamine. Ma võtsin suure osa detailset tööd ka enda peale, sest muu rahvas pidi ka igapäevaarveldustega tegelema.

Annika Kaldannika.kald@aripaev.ee

Hetkel kuum