Rainer Saad • 3. juuli 2015 kell 11:30

Kreeka ei jätnud mõjutamata ka Investor Toomast

Kreeka mõjutas ka investor Toomase portfelli.  Foto: Anti Veermaa

Juuni oli mõru maitsega kuu investor Toomasele, kuna portfelli väärtus tegi võrreldes maiga järsu languse ning seetõttu otsustas päris rahaga tegutsev väljamõeldud tegelane enda investeeringud luubi alla võtta.

Juunit jäävad investor Toomasele iseloomustama märksõnad nagu dividendid, Kreeka, Hiina, Tallinna Vesi ning Grexit. Portfelli väärtust kõigutas ka euro kursi liikumine teiste valuutade vastu. Vaatamata Kreeka probleemidele, oli euro väärtus dollari suhtes juunis siiski kangekaelselt tugev. Kuna mõned aktsiad on portfellist hakanud enda väärtust kiiremini kaotama, on investor Toomas portfelli põhjalikumalt üle vaatamas. Sihikul on ka uued firmad ja sektorid.

Portfelli suurim kukkuja oli möödunud kuul Tallinna Vesi

Toomas ostis seda üks päev enne dividendinimekirja sulgumist ning seetõttu oli ka arvestanud, et aktsiahind võib dividendi võrra kukkuda. Juunikuuga kogunes Tallinna Veega ligi 10 protsenti miinust, kuid dividende laekus 1400 aktsialt 1260 eurot. Arvestades aktsiahinna langust ja saadud dividende, siis on Toomas oma veefirma investeeringuga kokkuvõttes ainult mõned protsendid miinuses. Kuna investeering Tallinna Vette oli ikkagi pikaajaline, siis ei valmista praegune miinus Toomasele meelehärmi.

Ka Burberry oli suur langeja

Burberry aktsia langes juunis 9 protsenti, kuna Hiina luksustoodete turg on näitamas aeglustumise märke. Selle negatiivset mõju kogevad ka teised luksustoodete müüjad. Näiteks on aeglustunud BMW müük Hiinas ja seetõttu on autotootja aktsia langenud märtsi tipust 18 protsenti. Burberry aktsiaga on investor Toomas üle 40 protsendi plussis, kuid viimaste kuude nõrga esituse tõttu on aktsia sattunud tähelepanu alla.

Kolmas suur langeja oli Microsoft

Kuigi pärast esimese kvartali tulemusi rallis tehnoloogiahiiglase aktsia 20 protsenti, oli juunikuu võrdlemisi nõrk. Microsoft on suur ja tal raha palju. Samas on ettevõttel mõnel pool kasvuraskused ja seda näitab ka see, et müüb ära enda kahjumliku veebireklaamiüksuse ja koondab 1200 inimest. Loodetavasti läheb tarkvaramüügil hästi. Microsoft on samuti üks aktsia, mis on sattunud portfellis tähelepanu alla.

Nukker kuu oli ka ABB-le, mille aktsia vajus juunis üle 7 protsendi. Näib, et globaalse ulatusega tööstushiiglast mõjutasid ebasoodsad valuutakursid ning Kreekast tingitud ebakindlus, mis kandus edasi kõikidele maailma börsidele.

Portfellis oli ainult üks tõusja

Juunis oli investor Toomase portfellis ainult üks ettevõte, mille aktsia tõusis. Selleks oli Norra lõhekasvataja Leroy Seafood. Aktsia ise suutis Kreeka tormile hästi vastu seista, sest kuigi teised aktsia kukkusid ikka mõned protsendid ärevatel aegadel, jäi lõhekasvataja langus erinevatel päevadel kas ühe protsendi juurde või alla selle. Aktsia hind on üles kerkinud ka viimasest ostu kohast, milleks oli 236 krooni. Juuni alguses tuli Leroylt ka 9000 Norra krooni (1020 eurot) dividende. Sellega oli lõhetootja suuruselt teine dividendimaksja investor Toomase portfellis Tallinna Vee järel. Kuid dividende tuli ka mujalt. Kvartalidividende maksid Microsoft ja ETF iShares Europe Stoxx 600. Microsoftilt laekus 120 eurot, Euroopa ETFilt 110 eurot.

Uued ettevõtted horisondil

Nagu eelpool sai mainitud, siis on investor Toomas võtnud mõned ettevõtted enda portfellis luubi alla ja võib-olla plaanib neist kasumeid realiseerida või siis kogu positsiooni likvideerida. Eks see kõik selgub lähiajal, kui hakkavad ettevõtete finantsaruanded tulema.

Toomas tahab võtta senisest suurema tähelepanu alla Hiina, mille börs on sel aastal pakkunud nii tõuse kui langusi. Samuti pakub Toomasele huvi see, mis toimub Indias. On ju tegemist kiiresti kasvava areneva majandusega, seetõttu võib sealt leida ka väärt ettevõtteid, millel tõusupotentsiaali. Ka Aafrika osas tahab investor Toomas oma teadmisi täiendada.

Eemale hoiab Toomas otse toorainetesse investeerimisest, kuna see on sel aastal vähemalt olnud liiga ettearvamatu ja tume maa. Eemale hoiab ta ka toidutööstusest.

Huvi pakub küberkaitse, kuna maailmas on küberturvalisus aastatega üha olulisemaks muutunud. Ka odavlennufirmad Ryanair ja EasyJet on huvitavad. Rõivafirma Apranga kõrvale on investor Toomas piilunud ka H&Mi aktsiat. Tegemist oleks rõivamüüjaga, mille müük kasvab maailmas kiiresti, ettevõte maksab dividendi ning on pisut teistsuguses segmendis, kui Apranga.

Hetkel kuum