investor Toomas • 24. september 2015 kell 12:30

Investor Toomas: miks Itaalia börs mind ei lumma?

Itaalia endine peaminister külastas NYSE börsi.   Foto: EPA

Itaalia börs on viimasel ajal kummalisel kombel investorite huviorbiiti sattunud. Minul on see riik aastate jooksul kahe silma vahele jäänud, kuna meedias tõusevad esile pigem negatiivse fooniga uudised.

Finnmeccanica - tõus aastaga 51,6%

Luxottica - tõus aastaga 50%

Banca Pop Milano - tõus aastaga 48,5%

Yoox - tõus aastaga 47,8%

Mediaset - tõus aastaga 41,2%

A2A - tõus aastaga 40,2%

Pirelli & C - tõus aastaga 34,9%

Buzzi Unicem - tõus aastaga 34,8%

Moncler - tõus aastaga 33,9%

Prysmian - tõus aastaga 31,1%

 

Tänases Äripäeva investoriloos aga kirjutatakse, et Itaalia börs on ainuüksi sel aastal tõusnud ligi 12%. Võrreldes Euroopa aktsiate keskmisega on see silmapaistev tulemus. Saan aru, et Itaalia kasuks räägib asjaolu, et sealsed firmad pole Hiina majanduse jahenemisest niivõrd haavatavad. Lisaks suudavad analüütikute hinnangul Lõuna-Euroopa riikide turud madalatelt tasemetelt kiiremini taastuda kui muu maailm.

Kõrget lendu prognoositud ka varem

Itaalia börs ei paista aga esimest korda teiste hulgas silma. Kui 2007. aasta tipust kuni 2012. aasta madaltasemeni kukkus Itaalia peamine börsiindeks FTSE MIB 72%, siis sealt edasi on see vahelduva eduga üles liikunud. Juba euroala võlakriisi ajal oli osa analüütikuid Itaalia börsi suhtes optimistlikult meelestatud ning soovitasid muuhulgas osta telekomfirma Telecom Italia ja elektrifirma Eneli aktsiaid. Toona oldi üsna veendunud, et riik taastub pärast olukorra lahenemist küllaltki kiiresti.

Spetsialistid põhjendasid oma optimismi väitega, et Itaalias ei toimunud kinnisvaramulli ning sealne eraisikute laenukoorem oli madal, mistõttu said nad lahkelt raha kulutada. Tõepoolest, Telecom Italia aktsia hind on 2012. aasta keskpaigast Itaalia börsil kerkinud 65% ning Eneli aktsia on samal ajal teinud 73%se lennu. Itaalia börsiindeks on sel perioodil tõusnud ligi 63%.

Majanduses pole imet loota

Makronäitajate poolest aga riik praegu Euroopas millega erilisega silma ei paista. Itaalia valitsus ootab sel aastal 0,9% majanduskasvu ning tuleval aastal peaks see küündima 1,6%ni. Analüütikute prognoosid nii optimistlikud ei ole. Riigi võlatase on jätkuvalt massiivne ja sisetarbimise toel majandust elavdada on keeruline. Ökonomistid hoiatavad ka seda, et keerulised laenutingimused ning ebakindel majanduslik väljavaade takistavad kohalikke ettevõtteid suuri investeeringuid tegemast. Riik on esimeses järjekorras keskendunud eelarvedefitsiidi ning võlakoormuse vähendamisele.

Sügavat usku ei ole

Kuigi uudised Itaalia börsi käekäigu kohta on kenad, pole ma selle kasvust lummatud. Võlakriisi aegsed probleemid on veel liiga selgelt mällu sööbinud. Lisaks on sealne töötuse tase jätkuvalt ligi 12% ja tööstussektor pole tuult tiibadesse saanud. Ka aktsiaturu hinnatasemed on endiselt suhteliselt kõrged ja väga atraktiivseid üksikaktsiaid ma sealt ei leia. Usun, et Itaalia poliitilise olukorra paranemine toob kaasa üldise olukorra paranemise, kuid suurt lendu ma sealselt börsilt siiski ei ootaks.

Hetkel kuum