investor Toomas • 5. november 2015 kell 8:50

Investor Toomas: miks kuld mind ei köida?

Kullakang  Foto: EPA

Kulla hind on viimastel aastatel võtnud selge suuna alla ja see paneb mind küsima, kas kuld on ikka mõistlik investeering neile, kes loodavad portfellis riske hajutada.

Kuld on pärast 2011. aasta tippu kukkunud rohkem kui 40 protsenti. Hinnagraafikult vaadates on näha, kuidas see teeb vahepeal küll sööste üles, kuid üldine trend on ikka alla. Näib, et kulla hind on ühte vahemikku kinni jäänud. Tänavu on see kaubelnud 1100-1300 dollari koridoris.

Ka see nädal pole toonud midagi rõõmustavat, sest kulla hind langes ühe kuu madalaimale tasemele. Investorid panustavad sellele, et USA keskpank tõstab aasta lõpus intressimäära. Kuna kuld on vara, mis ei maksa intressi, oleks Föderaalreservi samm väärismetallile halva mõjuga. Kulla lühiajaline suur kõikumine näitab ka seda, et tegemist on spekulatiivse varaga.

Kui 2011. aastal lähenes kulla hind 2000 dollarile, pidasid paljud tuntud pankade eksperdid mõistlikuks lisada aktsiaportfelli ka kulda. 2011. aasta novembris, kui kulla hind oli tipust kukkunud ligi 10 protsenti, soovitas Goldman väärismetalli endiselt osta. Pank oli kindel, et pikaajalises perspektiivis pakub kuld head võimalust. Läks aga teistmoodi ning nüüd kestab allakäik juba aastaid. Pole teada, kas põhi on üldse käes.

Millele loodavad kulla investorid?

Kuna kulla hind on tipust nii palju kukkunud, leidub kindlasti investoreid, kes usuvad, et kulla hind võib hakata taastuma ning pulliturg on kohe nurga taga. Seetõttu pole ka imestada, kui investorid on pärast igat väiksemat tõusu pidanud pettuma, sest hind on võtnud ikkagi suuna alla.

Olen seda meelt, et kulla hind võib ka järgnevatel aastatel jääda praeguse taseme juurde või hoopis langeda, sest horisondil pole terendamas miskit, mis suudaks mu väiteid ümber lükata.

Intressitõus tulekul, investorid müüvad

USA intressimäära tõus on investorid murelikuks teinud ja seda näitab ka raha väljavool suurimatest börsil kaubeldavatest väärismetallide fondidest. SPDR Gold Trusti varade väärtus on sel nädalal kukkunud viie nädala madalaimale tasemele. Raha on välja voolanud ka pallaadiumi ja plaatina ETFidest, kust on kadunud suurim kogus raha alates ajast, mil fondid üldse loodi.

Saab ju vaielda, et ehk reageeris kulla hind tulevasele intressitõusule juba ära. Ka aktsiaturud, mis on rekordmadalatest intressidest kasu lõiganud, pole kokku kukkunud. Samas liigub maailm tasapisi ikkagi tagasi normaalse intressikeskkonna poole ja kulla hinnale ei pruugi see hästi mõjuda.

Tee normaalse intressikeskkonna poole on pikk ja kuigi kulla hind võib vahepeal lühiajaliselt üles hüpata, on minu arvates üldine trend ikkagi alla.

Hetkel kuum