Investor Toomas: kas kuld on jälle popp ja noortepärane?

Kuld tegi esimeses kvartalis viimase 20 aasta parimad kolm kuud.  Foto: EPA

Kuld on taas asunud rallima ja saanud üle enda kramplikust esinemisest viimaste aastate jooksul. Viimati tegi ihaldatav väärismetall sedavõrd hea kvartali siis, kui Mihhail Gorbatšov oli Nõukogude Liidus võimul ja perestroika veel suhteliselt uus nähtus.

Märts ei olnud kullale just parim kuu, sest väärismetalli hind kerkis ainult 0,1%. Sellele vaatamata kallines kulla hind aasta esimese kolme kuuga koguni 16,4%. FactSeti andmeil rallis väärismetall rohkem viimati 1986. aasta kolmandas kvartalis.

Ekspertide sõnul vaibus kulla hinna ralli märtsis, sest paljud investorid otsustasid kasumeid välja võtta ning paljud Comexi paberil kauplejad suurendasid enda lühikesi positsioone väärismetalli vastu. Just see viimane on peamine põhjus, miks kulla hinna tõusule on praegu pidurid peale tõmmatud.

Kuigi see tendents tekitab mõningast lühiajalist survet praegu, siis aasta peaks ekspertide sõnul kullale üsna positiivne tulema. Maailma keskpankade liikumine negatiivsete baasintressimäärade poole on pannud investoreid vaatama mujale ja USAs on poliitilise olukorra tõttu suurenenud määramatuse tegur. Samuti ei olda ühel meelel, mida täpselt Föderaalreserv võib korda saata. Kogu see ebakindlus viib investoreid rohkem kulla suunas.

Euroopas suurendab ebakindlust Suurbritannia võimalik lahkumine Euroopa Liidust. Keegi ei tea täpselt, kuidas see regiooni majandusele ja kaubavahetusele võiks mõjuda.

Tõus võib jätkuda

Läinud nädalal andis Fedi esinaine Janet Yellen mõista, et keskpank ilmselt suurendab intressimäärasid planeeritud aeglasemalt. See pani dollari kiiresti odavnema ja kuld üldiselt kipub liikuma dollariga vastupidises suunas. Seega kulla hinna prognoosimisel peavad investorid paljuski arvestama, mida võib Föderaalreserv sel aastal ette võtta või mis signaale nad välja saadavad.

Kuld on rallinud aga ka teistes valuutades. Näiteks eurodes mõõdetuna on väärismetall aasta algusest kallinenud 18% ning Mehhiko peesodes arvestatuna lausa 23%.

Tuntud investor Jeffrey Gundlach ütles juba jaanuaris, et kuld võib sel aastal rallida lausa 1400 dollarini untsi kohta. Ta kinnitas enda vaadet ka märtsis, kuid lisas, et tugev ralli on muutnud ta väärismetalli suhtes veidi ettevaatlikuks. Kvartali lõpus maksis kulla juunikuise tellimuse unts 1235,60 dollarit. Ralli 1400 dollarini oleks endiselt märkimisväärne.

Kindlasti tasub silma peal hoida kullakaevandajate aktsiatel. Aasta algusest on Newmont Mining rallinud 48%, Randgold Resources on 54% tõusnud ja maailma suurim kullakaevandaja Barrick Gold on lausa 72% plussis.

Kõige selle taustal paistab, et kuld võib lõpuks ometi nukrast viieaastasest madalseisust üle saada. Kui keskpangad, ja eriti Föderaalreserv, jätkavad enda ülitoetavat kurssi ja ebakindlus suureneb, siis mina küll ei näe põhjust, miks kulla hind peaks odavnema.

Nii eredalt aga kuld veel ei hiilga, et mina seda ostma tõttaks.

Hetkel kuum