Investor Toomas: sain just nii palju LHV aktsiaid

LHV aktsiaid sai märkida 16. maini.  Foto: Eiko Kink

Lõppes LHV aktsiate märkimine, seetõttu annan teada, kui palju aktsiaid mina sain.

Olen suhelnud mitme investoriga, kes osalesid märkimises, kuid keegi neist ei saanud nii palju aktsiaid, kui lootis. Seetõttu hoidsin ka ise hinge kinni, kui PIN-kalkulaatorit klõbistades internetipanka sisse logides investeerimiskontole suundusin. Tunne oli nagu jõululaupäeval, kui tead, et kingitus ootab sind, kuid teada pole, kas see on pehme ja villane või pakitud kõvade kaantega ümbrisse.

Võiks nagu rahule jääda küll

Kontolt vaatas mulle vastu 967 aktsiat, mille koguväärtus pisut üle 6700 euro. Arvestades seda, et üle poole investoreist ei saanud soovitud kogust, võiksin tulemusega jääda rahule. Need 967 aktsiat on oluliselt vähem 2865 märgitud aktsiast, mille koguväärtus ulatus peaaegu 19 000 euroni. Aga mis parata, arvestades märkimistingimusi, peaksin vist olema õnnelik, sest 5485 märkijast sai 43,7% märkijaid aktsiaid soovitud mahus, 56,3%-le investoritele jaotati nende soovist vähem aktsiaid. Aktsiaid märgiti 3,3 korda üle.

Mõni investor väljendas saadud aktsiate arvu üle nördimust, teised olid sellele vaatamata siiski optimistlikud, sest suur huvi LHV aktsia vastu tähendaks justkui seda, et aktsia hind avaneb esimesel päeval tõusuga. Mina loodan samuti LHV aktsiatele tõusu.

Hea turunduslik samm

Börsipeost said osa kõik, kes aktsiaid märkisid, küll aga oli torditüki suurus igaühele erinev. Arvan, et selline LHV samm kaasata kõik märkijad osanikeringi, on hea turundustrikk. See tähendab, et aktsiate märkijana lisandus neile juurde inimesi, kellele väikepanga edasine käekäik korda läheb. Ja tõenäoliselt hoolib aktsionär pangast rohkem kui tavaklient.

Ka börsile tulek ise on üks suur PR-kampaania. Viimastel kuudel on ainuüksi Äripäev oma veergudel kirjutanud kümneid artikleid LHV börsile tulekust. Sõna on saanud erinevad eksperdid ning IPOt on lahatud iga nurga alt. Kuid eks ole avalikkuse huvi suur, sest tegemist on ju esimese aktsiaemissiooniga Tallinna börsi põhinimekirjas pärast kuut pikka aastat.

Mida võiks aktsia teha esimesel kauplemispäeval?

Mul selgeltnägija võimeid ei ole ja kõhus pole ka mingit iseäralikku tunnet, mis võiks öelda, kuhu suunas aktsia hind esimesel päeval liikuma hakkab. Vaadates aga palavat huvi LHV aktsia vastu, usun, et esimene kauplemispäev lõpetatakse plusspoolel. Kui suur või väike see tõus saab olema, on keeruline öelda. Vaadates aga pikemat ajahorisonti, siis usun, et LHVst võib saada dividende maksev kasvuaktsia.

Hetkel kuum