• Jaga lugu:

  Investor kui sotsiaalmeedia Sherlock

  Viimasel ajal on üsna palju räägitud sotsiaalmeediast ja võltsuudiste levikust. Teema tõusis päevakorda eelkõige USA presidendivalimistega seoses, kuid investeerimismaailmas on probleem kestnud juba mõnda aega.

  Investorite jaoks on oluline valida allikaid, kust nad oma uudiseid saavad. Seejuures on olulised kaks tegurit: uudise kiirus ja usaldusväärsus. Minu puhul pole kiirus küll esmatähtis, sest ma ei ole kaupleja ega reageeri igale uudiskillule, kuid paljude jaoks on see väga oluline.
  Olid ajad, kui investor nägi, kuidas tema ostetud väärtpaberid võisid hinnas järsult üles või alla liikuda, kuid mingit seletust sellele ei olnud. Enamik meist ei suuda endale Bloombergi terminali lubada, nii et uudist tuli oodata kas kodumaisest pressist või siis läbi mõne suure uudistekanali.
  Tänapäeval on aga lihtne leida languste või tõusude põhjusi, sest me elame totaalses info ülekülluses. Ühe Google’i otsinguga või paari Twitteri märksõnaga on meil info olemas kõigi suurte ettevõtete kohta. Tegevjuhid, nõukogu liikmed - aktivist-investorid ei oota enam pressiteadete avalikustamist, vaid pöörduvad Twitteri vahendusel otse laiema avalikkuse poole. Nii näiteks on Elon Muski säutsud suutnud Tesla aktsia järsku kihama panna.
  Paraku kaasneb selle suhteliselt värskelt avastatud võimuga ka oluline vastututus. See loob lisaks võimalustele pea sama palju ohte ning paraku on neid, kes seda võimu ja vastutust kuritarvitavad.
  Hoiatav näide Cynk
  Toon näiteks toona suhteliselt tundmatu sotsiaalmeedia firma Cynk Technology, mis on tüüpiline penniaktsia. 2013. aasta suvel tõusis firma aktsia hind vähem kui kuu ajaga kuuelt sendilt 22 dollarini ehk üle 36 000%. Peaaegu mitte millestki tekkis järsku kuue miljardi dollarilise turuväärtusega ettevõte. Kuigi toona polnud ebatavaline, et sotsiaalmeediafirmad sedasi rallivad, jäi USA Väärtpaberikomisjonile (SEC) Cynk silma.

   Peaaegu mitte millestki tekkis järsku kuue miljardi dollarilise turuväärtusega ettevõte.

  investor Toomas
  ettevõttest Cynk
  Firma turuväärtus oli küll 6 miljardit dollarit, kuid neil puudus igasugune vara ja käive ning firma peakontor asus fiktiivsel aadressil Belize'il. Tegu oli klassikalise juhtumiga, kus aktsia hind puhuti kunstlikult üles ja siis müüdi meeletu kasumiga maha (pump-and-dump). Aktsia n-ö võidukäik tulenes Twitterist ja sotsiaalmeediast.
  Üks hiljutine Oxfordi ülikooli uuring näitas, et sotsiaalmeedia tekitab aktsiate puhul teatud kajakambri, mis selgelt mõjutab aktsiaga kauplemise mahte. Tihti on sotsiaalmeedias suurt kajastust saavate ettevõtete seas rohkem erainvestoreid kui institutsioone ja selle kajakambri efekti tõttu suureneb kauplemismaht ja võivad tekkida väärarusaamad firmast.
  Uuringu läbiviijad leidsid, et individuaalsed investorid on üsna halvad eristama vanu uudiseid uutest, ning et professionaalsed ajakirjanikud suudavad paremini eristada olulisi uudiseid. Seda artiklit Äripäevast lugedes oled kahtlemata õigel teel ja mu soovitus on Äripäeva ja minu tegemisi edaspidigi jälgida. Ärge langege võltsuudiste lummusesse ja, mis veel hullem, ärge kaotage seetõttu raha!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Tehnoloogiahiiud lõid ootusi; investorite tuju see ei tõstnud
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo läheb Ragn-Sellsi juhtima Kai Realo intervjuus: otsus küpses kaua, palgas ei kaota
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.