• Jaga lugu:

  Ericssoni aktivist-investor: mina jään!

  Foto: Anti Veerma

  Tihti on nii, et aktsia hea ostukoht langeb aega, kui uue tõusu lootus on alles õrn ja sellele panustajaid vähe, sest risk on suur.

  See mõte tabas mind jälle, kui läinud nädalal avaldasid oma majandustulemused kaks läbi aegade rivaaliks olnud ettevõtet – Rootsi Ericsson ja Soome Nokia. Ericssoni tulemus tuli alla ootuste ja aktsia sööstis 9% alla, Nokia suutis positiivselt üllatada ja aktsia liikus majandustulemuste avaldamise järel niisama palju teises suunas. Ühendab neid see, et mõlema tulevikuväljavaated sõltuvad suuresti mobiilside tehnoloogia uue põlvkonna ehk 5G tulemisest ning vastupanujõust konkurentsile Hiinast.
  Nokia suutis läinud nädalal investorite tähelepanu köita uue kasvu lootusega, olgu see pealegi alles horisondil. Sest alanud aastal on võrguseadmete turg veel kerges languses. Kuid Nokia visioonis võib 5G investeeringute laine jõuda kätte seni arvatust varem – ajalehele Financial Times ütles Nokia juht Rajeev Suri, et tehnoloogia on valmis. Ja Nokia on valmis. Käib aktiivne katsetamine ja Nokia suurendab investeeringuid, et protsessi kiirendada. Kirjutasin sellest mõni aeg tagasi ka siin, et Soome analüütikute arvates on Nokia aktsia firma tugevusi ja potentsiaali arvestades alahinnatud.
   
  Ericssoni kohta arvab sama Euroopa üks tuntumaid aktivist-investoreid Christer Gardell, kelle fond Cevian läinud aastal Ericssoni n-ö sihikule võttis. Viimane ostureid algas läinud aasta jõulude järel ja on väldanud pea terve jaanuari. Miljonite eest ostis Cevian aktsiaid juurde ka läinud nädalal, kui Ericssoni aktsia järsult kukkus. Ericssoni kapitalis on fondi osakaal kerkinud juba 9%-le. Rootsi majanduslehele Dagens Industri põhjendas Gardell, et näeb Ericssonil tugevat väärtuspotentsiaali ning et aktsia hind oli soodne. Kokku on Cevian Ericssoni aktsiaid ostnud ligi 15,5 miljardi Rootsi krooni eest, olles nüüd kapitalilt suurim omanik. Tähtsuselt on Ericsson Ceviani investeeringute esikolmikus.
  Hääleõiguselt on jäme ots Ericssonis tänu erineva hääleõigusega aktsiatele jätkuvalt Rootsi Wallenbergide perekonna investeerimisfirmal Investor, kuid aktsivist-investori surve kasvab. Gardell tahab kahjumlikest tegevusaladest väljuda võimalikult kiiresti ning viimaseid majandustulemusi kommenteerides kordas ta, et Ericssoni juhtkonnal tuleb tempot tõsta. See aasta on otsustav.
  Gardelli strateegia on otsida turult väärtuslikke, kuid raskustes ettevõtteid, millel võivad olla juhtimisprobleemid. Ei maksa teda võtta kui Midast, kelle puudutus kõik kullaks muutis, kuid äsja väljus Gardelli fond Volvost, kus oldi investoriks 11 aaastat ning mille aktsia oli mullu Rootsi börsil suuremaid tõusjaid. Finantskriisi ajal panustas Gardell kasudega Swedbankile ja Danskele. Kaotama pole ta läinud ka Ericssonis. „Mina jään,“ rõhutas Gardell Dagens Industrile antud intervjuus, trotsides paljude investorite ja analüüsimajade hinnanguid. Minagi vaatan esialgu eemalt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
WeWork jõudis teisel katsel New Yorgi börsile
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Aasta auto finalistid: elektriautode paremik peab laetud lahingut, aga fossiilikad võivad üllatada
Eesti aasta auto valimise lõppkuuikust leiab nii kaks kõva konkurenti eesrindlike elektri-pereautode seas kui ka odavaima uue auto. Võitja otsustavasse žüriisse kuulub teiste hulgas Äripäeva ajakirjanik.
Eesti aasta auto valimise lõppkuuikust leiab nii kaks kõva konkurenti eesrindlike elektri-pereautode seas kui ka odavaima uue auto. Võitja otsustavasse žüriisse kuulub teiste hulgas Äripäeva ajakirjanik.