Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tooks õige notarid turule

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Notariteenuse kasutamine olgu vabatahtlik, teenuste hinnad kujunegu vabal turul ja notarite tulud olgu avalikud, soovib Äripäev juhtkirjas.

  Erinevalt Soomest, Rootsist ja Lätist tuleb Eestis notariaalselt vormistada kõik kinnisvara ostu- ja müügitehingud. Valikut ei ole, olgu tegu era- või juriidilise isikuga, suure või väikese tehinguga. Seejuures on notarite teenitav tulu saladus – mitte ainult persooniti, vaid salajane on ka notarite kogukäive.
  Äripäeva hinnangul võiks 1) notariteenuse kasutamine olla vabatahtlik ja 2) notariteenuse hinnad peaksid kujunema vabal turul. Ja 3) võiksid notarite tulud siiski olla avalikud.
  Notariaalse kinnituse vajalikkust põhjendatakse sellega, et selle kasutamine on hea neile, kes tehinguid teevad: notariaalne kinnitus on justkui pitser, et kõik isikute ja tehingu objektide andmed on kontrollitud, kõigile osapooltele on tehingu asjaolusid selgitatud ja kõik saavad neist ühtemoodi aru. Kinnisvaratehingute puhul aga võivad suure osa sellega seotud tööst ära teha pangad ja maaklerid, viimaste vastutus võiks olla suurem. Kliendi huvides ei ole tingimata mitte võimalikult suur hulk osapooli laua ääres, vaid see, et tehingu sõlmine käiks võimalikult kiiresti ja usaldusväärselt.
  Siinkohal võib vastu väita, et notar välistab pettused ja see ongi põhjus, miks on tema osalus kohustuslik. Päris elus pannakse kinnisvaratehinguid sõlmides siiski pettusi toime ka siis, kui tehing on notariaalselt kinnitatud.  Notari osalemine suurendab enamasti küll tõepoolest tehingu sõlmijate jaoks tehingu usaldusväärsust, ent ei välista sugugi alati näiteks tankistide kasutamist.
  Hinnad vabaks 
  Oleks ka igati normaalne, et notaritasude hinnad pole kivisse raiutud, vaid kujunevad vabal turul nagu kõik teised hinnad, eriti suurte tehingute puhul, kus notaritasu võib pelgalt tehingu suuruse tõttu kümnetesse tuhandetesse eurodesse küündida. Tehingut tegema hakates vaatab klient – ükskõik, kas tehingut tehakse inimese või ettevõtte nimel – eri büroode pakkumised läbi ja valib endale sobivaima: kas siis soodsama hinna või eeldatavalt kvaliteetsema teenuse järgi. Ent miks mitte ka nii: klient võtab ühendust eri büroodega ja palub teha pakkumine selle konkreetse tehingu notariaalse kinnituse saamiseks. Laekunud pakkumiste hulgast valib ta endale sobiva.On täiesti loomulik, et turul hinnad diferentseeruvad. Ebaloomulik on pigem praegune olukord: fikseeritud hinnad ja kohustus kasutada seda fikseeritud hinnaga teenust.
  Käibed olgu avalikud
  Notarid ei ole praegu kohustatud oma käibe kohta riigile aru andma. See on arusaamatu, sest riik ehk seadus kohustab nende teenuseid kasutama ning pealegi kehtestab riik seadusega notaritasu määrad.  Asjaolu, et raamatupidamislikus aspektis on notar võrdsustatud füüsiliselt isikust ettevõtjaga, muudab olukorra veelgi kummalisemaks ja ebaõiglasemaks: väiketootja Mati, kes tegutseb FIEna, peab riigile aru andma nii, et higipull otsa ees ja viimnegi tasku pahupidi pööratud, notarite suhtes samasugune kohustus aga ei kehti. Nimelt avalikustab maksuamet iga kvartal käibemaksukohustuslastest ja tööandjatest FIEde tasutud maksusummad, notarite omasid aga mitte.
  Liberaalses maailmas võib klient ise otsustada, kas ta vajab notariaalset kinnitust või mitte. Kui ta soovib enamat kaitset, siis ta kasutab notarit kui teatavat õiguskindluse garantiid, ning maksab selle eest. Liberaalses maailmas pole fikseeritud hindu ja isegi notaritasud kujunevad vabal turul. Erand kinnitab reeglit, kuid iga erand peab olema veenvalt põhjendatud. Vaba turu olemuse juurde kuulub ka informatsiooni vaba liikumine ja maksimaalne avalikkus ehk siis notarite käibeid ei kata mingisugune saladusloor: käibed on avalikud ja aruandluskohustus samasugune kui teistel ettevõtjatel.
 • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Märt Meesak: majutusasutuste käibemaksu tõus tuleb ära jätta
Eestis ei olda 30 aastat turismisektorit vääriliselt hinnatud. Praegusel keerulisel ajal saab seda teha, jättes kavandatud maksutõusu ära, kirjutab ettevõtja ja Vabaerakonna esimees Märt Meesak.
Eestis ei olda 30 aastat turismisektorit vääriliselt hinnatud. Praegusel keerulisel ajal saab seda teha, jättes kavandatud maksutõusu ära, kirjutab ettevõtja ja Vabaerakonna esimees Märt Meesak.
Kiibisektori kolmas trügib vägisi pjedestaali teisele astmele
Nvidia aktsiajagunemisega kaasnenud eufooria paistel jagab oma aktsiad kümnega ka Broadcom, praegu kiibisektori suuruselt kolmas firma, lootusega tõusta suuruselt teiseks.
Nvidia aktsiajagunemisega kaasnenud eufooria paistel jagab oma aktsiad kümnega ka Broadcom, praegu kiibisektori suuruselt kolmas firma, lootusega tõusta suuruselt teiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Konkurentsiameti juht räägib ebapopulaarsete otsuste langetamisest ja inimeste pahameelest
Pärnu juhtimiskonverentsil rääkis konkurentsiameti juht Evelin Pärn-Lee sellest, kuidas langetada ebapopulaarseid otsuseid ja millega seejuures arvestada tuleb.
Pärnu juhtimiskonverentsil rääkis konkurentsiameti juht Evelin Pärn-Lee sellest, kuidas langetada ebapopulaarseid otsuseid ja millega seejuures arvestada tuleb.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Mart Helme uuest erakonnast: ma ei usu neisse, pole kedagi, kes nende eest rügaks
EKRE juhtfiguur Mart Helme ütles parteist lahkunute uue erakonnaalgatuse kohta, et tal pole sellesse mingit usku.
EKRE juhtfiguur Mart Helme ütles parteist lahkunute uue erakonnaalgatuse kohta, et tal pole sellesse mingit usku.
Reisikorraldaja rühkis kasumisse: inimesed läksid pensioniraha eest reisile
Reisikorraldusfirma Tez Tour parandas mullu oma tulemusi ja kirjutab aruandes, et paljud teisest pensionisambast raha välja võtnud kulutasid selle just puhkusereisidele.
Reisikorraldusfirma Tez Tour parandas mullu oma tulemusi ja kirjutab aruandes, et paljud teisest pensionisambast raha välja võtnud kulutasid selle just puhkusereisidele.