Kaupleja Alex • 22. mai 2018 kell 14:00

Kaupleja Alex: valuvaigisti või kõhulahtisti?

Kaupleja Alex panustas eile biotehnoloogiafirma Insys Therapeutics aktsia langusele.  

Eile õhtul tegin hoopis ootamatu panuse: panustasin sellele, et uus valuvaigisti, mis kahjuks sagedasti hoopis kõhu lahti teeb, USAs turule ei pääse.

Lubasin eilses blogipostituses panustada sellele, et Hiina internetigigandi Baidu aktsia reageeris liiga tormiliselt firma presidendi ametistlahkumisele. Et ma nii arvasin, ootasin, et ka turg nii arvaks ja aktsia hind turupäeva alguses juba tõusule pööraks. See aga hakkas ootamatult hoopis mäest alla libisema.

Olin kindel, et kauplemisideena polnud mu plaanil miskit viga, tähtis oli aktsiate ost õigesti ajastada. Jälgisin niisiis ühe silmaga Baidu liugu, ootasin selle lõppu ja vaatasin teise silmaga ajaviiteks turul ringi.

Sedasi jäi mu silm peale biotehnoloogiafirma Insys Therapeutics aktsiale. Arvasin, et Admirali Marketsis pole sedavõrd väikeste ja vähetähtsate aktsiate CFD-sid, aga võta näpust - sümbol INSY oli täitsa olemas! Seega oli aktsia mulle täiesti kaubeldav.

Ülevaate Alexi kauplemiskontost ja viimastest tehingutest leiab SIIT.

Alexiga saab suhelda ka Facebooki ja Twitteri vahendusel.

Täna saab poole otsusest teada

Insys üritab parajasti USAs turule tuua uut valuvaigistit, samasugust opioidi nagu morfiin. Selleks tuleb esitada USA ravimiametile FDA ravimi turule tootmise loa taotlus, mida nimetatakse lühendiga PDUFA. Nagu Äripäev varemgi kirjutanud on, on see päev, millal FDA turuloa andmise otsustab ehk PDUFA kuupäev väikesele ravimifirmale ülitähtis. FDA otsus liigutab aktsiat kümneid protsente üles või allapoole, olenevalt sellest, kas see on ravimikandidaadile soodne või mitte.

PDUFA kuupäevale eelneb aga veel üks tähtis sündmus: päev, millal istub koos FDA nõuandev komitee, ingliskeelse lühendiga adcom. Insysi adcomi istung on täna. Adcomi otsused ei ole FDA-le siduvad, ta võib neid turuloa andmise juures arvestada või mitte ning tihtipeale ongi ta adcomile vastupidiselt talitanud.

Küll aga näitab adcomi istung üsna selgelt, mida FDA ravimikandidaadile turuloa andmisest üldjoontes arvab. Ehk teisisõnu saab julgelt oma poole jagu otsusest juba täna teada. Ja Insysi ravimikandidaadi Buvaya osas pole asi kuigi paljulubav.

Mõned päevad enne adcomi istungit avaldab FDA oma kodulehel istungile esitatavad andmed, komisjoni käest küsitavad arvamused (juba küsimuste sõnastus viitab tihti ravimiameti meelestatusele) ja ameti spetsialistide esialgse kokkuvõtte.

Reedel Buvaya kohta avaldatud kokkuvõttes nentis ravimiamet muu hulgas: turvalisuse seisukohalt on põhjustab see ravim ootamatult palju kõhulahtisust, oksendamist ja uimasust; seda tuleb kasutada suuremates annustes kui näiteks morfiini; selle valuvaigistav mõju ilmneb tunduvalt hiljem. Seega ei toeta andmed selle ravimi kasutamist ei turvalisuse ega efektiivsuse põhimõttest lähtuvalt.

Liisk on minu arvates langenud

Niisiis võiks juba ennetavalt öelda, et Buvaya jaoks on liisk langenud. Turuloa saamine on vähetõenäoline, sestap on ainus tee seda aktsiat mängida lühikeseksmüük. Müüsingi eile 50 Insysi CFD-d tasemel 6,75 dollarit, mis oli mu enda arvates päris õnnestunud sisenemiskoht. Kogus on pisike seepärast, et oodatav liikumine on suur. Ja kui läheb siiski nii, et adcomi istung on Buvayale positiivne ja aktsia tõuseb ootamatult, ei ületa kahju mu riskipiiri.

Sisenesin eile lõpuks ka Baidusse, ostes kümme CFD-d tasemelt 243,03 dollarit. See oli pisut kärsitu - eks ma olin õige ostukoha otsimisest tüdinud ka - ja praegu on positsioon 22,6 eurot miinuses. Kuid arvan, et täna on see päev, millal trend üles pöörab. Ka üks professionaalne kaupleja, keda Twitteris jälgin, ennustas sama ja läks Baidus eile pikaks, sisenedes küll minust veidi paremini. Tema hinnasiht on 253 dollarit. Minul on ka esialgu samasse kohta kasumivõtmise order pandud. Nüüd õhtut ootama ja pöidlad pihku.

Ahjaa, INSY ilmselt ei liigu täna sammugi, sest tavaks on kogu adcomi istungi toimumise ajaks aktsiaga kauplemine peatada. Selle istungi lõpp saabub aga ilmselt hiljem kui börsipäeva lõpp. Nii et selle tehingu vilju saab korjata alles ülehomme.

Hetkel kuum