Kaupleja Alex • 21. mai 2018 kell 13:45

Kaupleja Alex: kas tippjuht maksab kümme miljardit?

Qi Lu jaanuaris Las Vegases elektroonikamessil esinemas.  

Tänase päeva küsimus on: kas tippjuhi lahkumine vähendab firma väärtust kümne miljardi dollari võrra? Aktsiaturg arvas reedel, et vähendab. Mina arvan täna, et ei vähenda ja usun, et peatselt tuleb ka turg samale järeldusele.

Juttu tuleb Baidust, Hiina internetiotsimootorist, n-ö Hiina Google'ist. Võrdlus Google'iga on kohane, sest nii nagu Google on otsimootorite vaieldamatu liider mujal maailmas, on Baidu seda Hiinas. Nagu Google, on ka Baidu laienenud ja liitnud oma algsele otsimootori-ärile igasuguseid kõrvalärisid. Nagu Google'il, on Baidul oma kaardirakendus, kasutajakontode ja pilveteenuse süsteem, internetilehitseja, mobiili opsüsteem ja mida kõike veel.

Ühele turule keskenduv firma ei saa olla eriti tugev - kui see turg pole juhuslikult Hiina turg. Baidul on sajad miljonid kasutajad ja selle avaleht on statistika põhjal külastustelt maailma neljas veebileht. Baidu turuväärtus küündis ligi saja miljardi dollarini.

Umbes kaks aastat tagasi palkas Baidu endale Microsoftist presidendiks ja tegevdirektoriks Qi Lu. Qi hakkas ettevõttes juhtima kõiki harusid, igapäevaärist kuni ettevõtte ambitsioonika tehisintellekti ja autonoomse sõidu programmini. Ent reedel teatas Baidu, et Qi astub isiklikel ja tervislikel põhjustel tagasi. Ta jätkab nõukogu asejuhatajana, mis näib mulle pigem auametina.

Baidu aktsia kurss Nasdaqil.  

Ma pole turuga nõus

Uudise järel kukkus Baidu aktsia, mis kaupleb Nasdaqil sümboli BIDU all, 9,5 protsenti. Seega hindas aktsiaturg Qi lahkumist 9,5 miljardile dollarile.

Natuke asja üle järele mõelnuna ei olnud ma selle hinnanguga nõus ja püüan seda ka rahaga tõestada. Püüan minna turu avanemisel BIDUs pikaks.

Ma möönan, et Qi oli tehnoloogiataeva tõusev täht; saan aru ka sellest, et Baidul olid temaga seoses suured ootused ja lootused. Kuid ta polnud firma asutaja, ainus ideede genereerija ja ammugi mitte ainus töötaja. Ta ei töötanud Baidus kaht aastatki. Tema lahkumise järel ei suleta osakondi ega panda kinni ambitsioonikaid arendusprogramme.

Qist jäänud auku on võibolla raske täita, aga kindlasti mitte võimatu. Ka Steve Jobsist jäänud auk Apple'is täideti ja ehkki ta oli karismaatiline liider ja visionäär, ei olnud tema isik väärt kümnendikku Apple'ist. Ja ometi, kui kaua oli tema Apple'iga seotud ja kui orgaanilise osa Apple'i kuvandist moodustas?

Nüüd siis loodan, et ka turg peatselt minuga samale järeldusele jõuab. Sest turuga pikalt vaidlemise lõbu võib minna kalliks, nagu selgus mu Walmarti tehingust.

Ülevaate Alexi kauplemiskontost ja viimastest tehingutest leiab SIIT.

Alexiga saab suhelda ka Facebooki ja Twitteri vahendusel.

Ridamisi õppetunde

Mäletatavasti läksin Walmarti aktsias eelmisel kolmapäeval pikaks pärast majandustulemuste teatamist. Möönan, et minu sisenemiskoht oli kehv ja olin suuna ennustamisel ka liiga kärsitu: tegelikult oleksin pidanud hoopis vastupidise positsiooni võtma. Tegin kaks viga korraga.

Jäin aga siiski positsiooni hoidma, arvates, et ega enam rohkem aktsiakurss ei kuku. See oli kolmas viga, sest ikkagi kukkus ja järgmisel päeval rakendus minu stop-loss, visates mind 83,8 dollari peal positsioonist minema koos 46,59 euro suuruse kahjumiga.

Praeguse seisuga on mul niisiis pikk positsioon EDP-s, Portugali energeetikafirmas, mida hiinlased üle võtta tahavad, kokku 40 CFD lepingut tasemelt 3,41 eurot ning samuti pikk positsioon USA netiseadmete tootjas Cisco, kokku 50 CFD lepingut tasemelt 43,28 dollarit.

Algus on mul läinud üle kivide ja kändude; väga palju vaeva ja raha on läinud CFD-dega kauplemise nüansside selgeks saamise peale. Nüüd aga tunnen, et hakkan asju käppa saama, vähemalt selles, mis puutub aktsiatesse. Valuutad, toorained ja indeksid ootavad oma järjekorda.

Fiktiivne kaupleja Larry Livingston, kes baseerub reaalsel kauplejal Jesse Livermore'il ning kelle turgudel tegutsemisest rääkiva raamatu "Aktsiamänguri pihtimus" olen ma kapsaks lugenud (mistõttu ma teda ka pidevalt tsiteerin), märgib mitmes kohas, et tõelised õppetunnid saadakse reaalse rahaga. Paberil või demokontol kaubeldes on imelihtne suuri kasumeid saada, päristurul on aga asjad hoopis teisiti ja raha pole sugugi nii kerge tulema. Samuti on pärisrahaga saadud õppetunnid kordades õpetlikumad. Nii on, seda võin nüüd omal nahal proovinuna kinnitada.

Hetkel kuum