Kaupleja Alex • 22. juuni 2018 kell 12:00

Kaupleja Alex: hea ja halb näide

Dermira positsioon on juba praegu kaupleja Alexi protsentuaalselt kõige enam sisse toonud tehing.  Foto: Kaupleja Alex

Ülesjooksu (run-up) strateegiat proovisin seni kasutada kahel biotehnoloogiasektori aktsial: Dermira ja Achaogen. Mõlemal on juuni lõpus tähtajad, millal USA ravimiamet FDA otsustab nende ravimikandidaatidele turustamisloa andmise.

Achaogenil on see tähtaeg järgmisel esmaspäeval, Dermira järgmisel laupäeval – mis tähendab muidugi, et otsus tuleb tõenäoliselt hiljemalt sellele eelneval tööpäeval ehk järgmisel reedel. Need niinimetatud PDUFA kuupäevad on muidugi maksimaalsed tähtajad ehk tähtajad, milleks peab turuloa taotlusele vastus saabuma. Keegi ei saa välistada, et vastus tuleb varem. Aga ajalugu näitab, et üldiselt tuleb FDA vastus siiski enam-vähem viimasel hetkel.

Kaupleja Alexi kontoseis

Hetkesaldo (suletud tehingute summa kontol): 9649 EUR

Kapital (avatud tehingute kasum/kahjum kontol): 9824 EUR

Reaalajas ülevaate Alexi kauplemiskontost ja viimastest tehingutest leiab SIIT.

Dermira: otsekui õpiku illustratsioon

Dermira aktsia alustas oma ülesjooksu mai lõpus ja siis võtsin ma selles aktsias ka pika positsiooni, 100 aktsiat hinnaga 8,69 dollarit. Siiamaani on Dermira käitunud eeskujulikult, olles ülesjooksu strateegia õpikunäide. On küll olnud paar külgsuunas liikumise päeva, kuid trend on ilmselgelt ülespoole. Eilse seisuga oli hind 10,75 dollarit. Mis tähendab, et kolme nädalaga on minu positsiooni väärtus kasvanud dollarites 23,7%.

Seega otsustasin täna fikseerida ka teenitud kasumi, tõstes stop-loss-orderi 10,5 dollari juurde. Enam ma ei karda isegi, et biotehnoloogiaaktsiates niivõrd tavalised lühiajalised teravad hinnakõikumised mind positsioonist välja viskavad – isegi kui see juhtub, olen teeninud 20,8% kasumit.

Igal juhul on Dermira positsioon juba praegu minu protsentuaalselt kõige enam sisse toonud tehing. Saab näha, mida toob uus nädal: võib-olla ületame 11 dollari taseme?

Achaogen, va veiderdaja

Achaogeni aktsia ülesjooks oleks pidanud algama isegi varem kui Dermira aktsia oma. Ometigi ei käitunud aktsia üldse õigesti, kõikus külgsuunas ja langes vahepeal päris järsult. Sellest hoolimata võtsin aktsias 12,01 dollari juures positsiooni – ja lendasin sealt välja nädalapäevad hiljem, kui 11,45 dollari tasemel rakendus stop-loss. Kahjumit tuli sellest tehingust 48,26 eurot pluss teenustasud.

Edasi kerkis aktsia kurss paari päevaga 13 dollari juurde – pannes mind korraks isegi kahetsema positsioonist väljalendamist – ja vajus eile taas allapoole 12,45 dollari tasemele. Ilmselt on täna ja homme oodata veel tugevaid tõmblusi, kuid millises suunas, seda on võimatu ennustada. Seega polnud Achaogeni aktsia üldse sobilik ülesjooksu strateegiaks, ega ole seda ka nüüd.

Sõnnikust sepikut ei saa

Selle loo moraal on, et kui aktsia käitub algusest peale oodatult (Dermira), on temaga hea ja kindel kaubelda ning ka tulu on märkimisväärne. Kui aktsia teeb algusest peale trikke (Achaogen), pole ka mõtet temaga kauplema hakata, sest tõenäoselt tulu teenida ei õnnestu.

Lihtne moraal, ütlete, et kaupleja A ja O – ometigi on nii, et tegelikult turul tegutsedes kipuvad just sellised aabitsatõed olema need, mis esimesena peast minema lendavad. Olles aktsiat jälginud juba pikemat aega, kasvab kauplejas kärsitus ning ta hakkab endale mingil hetkel asju ette kujutama. Näiteks seda, et näeb lõpuks sobivat sisenemiskohta ja ammu oodatud liikumise algust.

Seda tungi on teinekord suisa võimatu alla suruda ning ühel hetkel võib kaupleja oma tervet talupojamõistust üllatada sellega, et vajutab päästikut ja lisab portfelli ootamatult uue positsiooni. Siinkohal on vast ainus ravim see, et tuleb positsiooni edaspidi hoolikalt jälgida ja kui see ikka õigesti ei käitu, siis mitte oodata stop-loss'i rakendumist, vaid juba varem väljuda.

Täna hoian pingsalt pilku OPECi kohtumisel ja kui peaks soodne võimalus avanema, kavatsen kasu lõigata nafta hinna liikumiselt.

Hetkel kuum