• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ÄP: Valitsus, kus on plaan B?

  Euroopa Komisjon nendib eile avaldatud sünges majandusprognoosis, et Euroopa majanduse toibumine on seiskunud ning, et meid ootab kidur kasv, mis ei too leevendust ka tööturul.

  „Euroopa majanduse väljavaade on sünge,“ ütles prognoosi tutvustanud rahandusvolinik Olli Rehn. „Majanduse toibumine on seiskunud ja majandus on uue languse ohus.“ Samuti kärpis Euroopa Komisjon Eesti tuleva aasta majanduskasvu prognoose, kuna nõudlus eksporditurgudel väheneb.
  Ootame varuplaani. Äripäeva arvates toetavad need uudised me oktoobrikuist juhtkirja – riigikogus menetlemisel olev Eesti tuleva aasta riigieelarve eelnõu, rääkimata seda toetavast majandusprognoosist, on kiiresti aegumas. Äripäev soovitab tuleva aasta eelarve kriitilise pilguga üle vaadata ning iga viimsetki senti enne kulutamist hoolikalt kaaluda. Miks me jätkuvalt pessimistlikud oleme?Sest ega Euroopa Komisjoni, kes näeb majanduskasvu aeglustumise taga usaldusnäitajate järsku langust, kasvanud pingeid finantsturgudel ja olukorra halvenemist maailmamajanduses, eilsed sünged prognoosid meile üllatusena tulnud. Samuti pole need ainsad murepilved. On ju selgi nädalal korduvalt kirjutatud Itaalia võlakirjadest, mille tootlus juba üle kriitilise 7% piiri vohamas. (Pealegi, Euroopa Komisjoni eile avaldatud prognoosid on koostatud enne kui Itaalia laenukulud üle kriitilise piiri tõusid.) Palju Kreeka hädadest on kirjutatud, ei jaksa kokku arvatagi. Üldist meeleolu arvestades võib Kreeka juba kadunuks lugeda.
  Peale selle on viimaste kuude (!) jooksul majanduskasvu prognoose kogu maailmas märkimisväärselt kärbitud. Näiteks USA järgmise aasta SKP kasvu väljavaateid on langetatud 2,9 protsendilt 2 protsendile ja eurotsooni oma 1,6 protsendilt 0,7 protsendile. Seega eurotsoonis on majanduskasvu ootusi kärbitud üle poole ja USAs kolmandiku võrra, leiab näiteks Mandatum Life Baltikumi Varahalduse juht Paul Lukka.
  Reitinguagentuur S&P hindas hiljuti Eesti panganduse riskitasemeks kuus punkti kümnest ning kinnitas, et krediidirisk ehk kohustuste täitmata jätmise tõenäosus on kõrge.
  Lisaks oleme kirjutanud Soome ettevõtjate konservatiivsetest plaanidest, sama pessimistlikud meeleolud valitsevad ka Rootsis, Taanis, Norras – kõik meile vägagi olulised ekspordipartnerid. Skandinaavia ettevõtjad kardavad Saksamaa majanduse kukkumist, seda, et Saksamaa sisetarbimine külmub, mistõttu kaoks põhjamaalastele väga oluline eksportturg. Skandinaavlaste, me suurimate ekspordipartnerite kartus hakkab aga lähitulevikus meidki mõjutama.
  Tõsi, tulevikule võib vaadata ka helgema pilguga. „Optimism on meie moraalne kohus,“ ütles septembris valitsuse pressikonverentsil järgmise aasta riigieelarvet tutvustades peaminister Andrus Ansip. Ja tõsi on ka, et „suurt pauku“ pole olnud. Veel. Ning seegi, et ükski krahh pole tulnud ennustatud ajal, krahh tabab alati ootamatult. Ja veel, me saame valitsusest suurepäraselt aru – kärpimine on alati valus. Ja aina valusamaks läheb, sest piltlikult öeldes on me püksirihmad juba ammu viimases augus. Kuid siiski oleme täna arvamusel, et tuleviku suhtes tasuks olla mõnevõrra ettevaatlikum. Ning seetõttu ootaksime valitsuselt ka plaani B.
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: tule, Karis, appi!
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
S&P 500 ja Dow Jones seadsid uued rekordid
Teisipäeval purustasid nii S&P 500 kui Dow Jones heada kvartalitulemuste abil rekordid, vahendab Yahoo Finance.
Teisipäeval purustasid nii S&P 500 kui Dow Jones heada kvartalitulemuste abil rekordid, vahendab Yahoo Finance.
Unimed Kliinikud ostis kaks hambakliinikut
Unimed Kliinikud OÜ ostab KW ja Al Mare hambakliinikud.
Unimed Kliinikud OÜ ostab KW ja Al Mare hambakliinikud.
Rootsi akutootja rajab suurtehase Paldiskisse
Rootsi elektroonikaettevõte Nilar otsustas aku- ja energiasalvestite tehase rajada Paldiskisse, varem oli asukohana sõelal ka Narva.
Rootsi elektroonikaettevõte Nilar otsustas aku- ja energiasalvestite tehase rajada Paldiskisse, varem oli asukohana sõelal ka Narva.