• Jaga lugu:

  Kaevandusjäägist saab mägede asemel teid ehitada

  Estonia kaevandus. Foto: Raul Mee, Andres Haabu

  Eesti Energia kontsernis tekib põlevkivi kaevandamisel kõrvalsaadusena aheraine ehk lubjakivi, mida oleme harjunud nägema Ida-Virus aherainemägedena. Ent uuringute tulemusena on leitud, et see jääkmaterjal on edukalt kasutatav taristuehituses.

  Räägime Äripäeva raadio sisuturundussaates, kuidas jõudis GoTrack raudtee-ehituses aheraine kasutuselevõtmiseni, kas see nõudis lisapingutust ning mis aitas aheraine kasuks otsustada. Ettevõtte juhatuse liige Andrei Kletsun toob ühe aspektina välja liiva defitsiidi ja hinnatõusu. "Liiva ei jätku igale poole ja proovisime kasutada alternatiive," toob Kletsun välja ühe positiivse külje.
  Materjali on tohutustes kogustes ja igal aastal lisandub lubjakivi ligi 2 miljonit tonni aastas. Tulemas on ka suured infraobjektid, nagu näiteks Rail Baltica, kus Eesti Energia projektidirektor Veljo Aleksandrov näeb materjalile kasutusvõimalust, mis omakorda aitab suurte trasside kõrval uute karjääride teket vältida.
  Lisaks aherainele räägime ka sellest, kuidas saaksid muutused hangete kriteeriumides aidata kaasa ringmajanduse hoogustumisele. Saates on külas Eesti Energia projektidirektori Veljo Aleksandrov ja GoTracki juhatuse liige Andrei Keltsun, saadet juhib Mai Kroonmäe.
  Kuula siit:
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.