• Uuring: iga kolmas IT-töötaja tegeleb lihtsamat sorti tööülesannetega

  Keskmiselt kuulub Eestis ettevõttesisesesse IT-tiimi vähemalt neli inimest, ent päris oma IT-töötaja on tööle võtnud vaid 15% ettevõtetest, selgus Kantar Emori poolt läbi viidud uuringust. Sama uuringu kohaselt tegeleb kolmandik palgalistest IT-töötajatest pigem üsna lihtsate ja standardsete tööülesannete täitmisega.

  „Mida vähem on ettevõttes töötajaid, seda väiksem on ka vajadus enda IT-inimese järele,“ tõdes Telia Eesti IT-teenuste juht Taavi Talve uuringu tulemusi kommenteerides.
  Seda kinnitavad ka numbrid: nii on näiteks oma IT-inimene palgal vaid igas kümnendas 5-19 töötajaga ettevõttes oma ning igas kolmandas 50-99 töötajaga ettevõtetes. Enam kui saja töötajaga ettevõtetest on oma IT-inimene või tiim palgal aga koguni 77 protsendil.
  Eesti ettevõtete seas läbi viidud uuringu kohaselt on mõnevõrra enam neid IT-töötajaid, kes tegelevad rakenduste arendamise, testimise ja disainimise kõrval lihtsamate ülesannetega nagu IT-infrastruktuuri haldus.
  „Iga kolmas IT-töötaja tegeleb üsna standardsete ja lihtsate tööülesannete täitmisega, mis viitab sellele, et Eesti ettevõtetes on palgalehel tuhandeid IT-töötajaid, kes teevad IKT-sektoris keskmisest väiksema lisandväärtusega tööd. Nende ümberõppe ja -suunamise kaudu õnnestuks leevendada ka üldist IT-spetsialistide põuda,“ leiab Talve.

  Ettevõte saab oma IT haldamise suunata partnerile

  Talve lisas, et kuna IKT-sektoris valitseb juba aastaid spetsialistide puudus, mis omakorda on kasvatanud nende värbamisega seotud kulusid, on paljude ettevõtete jaoks eraldi IT-spetsialisti palkamine liialt kallis. „Üks võimalus on suunata oma ettevõtte IT-haldus selleks spetsialiseerunud partnerile ning ise keskenduda oma põhitegevusele.“
  OSKA-tööjõuvajaduse tuleviku-uuringu järgi on aastaks 2020 vaja Eestis 37 000 IKT-spetsialisti. Kantar Emori uuringu kohaselt plaanib siiski vaid iga kaheksas ettevõte, kellel on juba praegu IT-töötajaid, neid veel juurde palgata.
  Uuringu käigus küsitleti kokku 400 ettevõtet, mis leiti juhuvaliku teel Eesti Äriregistri andmebaasist. Sihtrühma moodustasid kõik Eestis registreeritud ja aktiivselt tegutsevad ettevõtted, kus töötab vähemalt viis inimest ning millel on olemas vähemalt kaks püsivat arvutitöökohta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Suured kasvufirmad vedasid USA turgude taastumist
USA aktsiaturud lõpetasid tänase kauplemispäeva tubli tõusuga, millele aitas kaasa Apple’i, Tesla ja teiste suurte kasvuaktsiate kallinemine. Optimismi aitasid taastada tugevad jaemüüginumbrid, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid tänase kauplemispäeva tubli tõusuga, millele aitas kaasa Apple’i, Tesla ja teiste suurte kasvuaktsiate kallinemine. Optimismi aitasid taastada tugevad jaemüüginumbrid, vahendab Reuters.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Eesti saab leevendada inflatsiooni mõju, hinnatõusu ennast pidurdada on raske
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.