Artikkel
 • Artem Umanets RIA.com Marketplaces’ist: „Tallinna börs vajab uusi ettevõtteid ja uut hoogu”

  Tallinna börs (Nasdaq Tallinn AS) asutati 1995. aastal.Foto: Liis Treimann

  Tallinna börs (Nasdaq Tallinn AS) asutati 1995. aastal. Selle aja jooksul on investorid saanud näha ettevõtete tõuse ja langusi. Kes pidid börsi tegutsemise aja jooksul sealt lahkuma? Kes võib börsilt lahkuda tulevikus? Kas on oodata uusi tegijaid? Räägib Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liige Artem Umanets.

  Nasdaq Tallinn on ainus reguleeritud väärtpaberite järelturg Eestis. Börs elab läbi raskeid aegu ja seda mitte ainult koroonaviiruse pandeemia tõttu.
  „Börsi käive on viimase kümne aastaga langenud kümme korda. Mõju on avaldanud nii ettevõtete aeglane kasv kui ka uute tegijate puudumine. Oma panuse andis ka koroonaviiruse pandeemia. Praegu kaubeldakse börsil vaid 14 ettevõtte aktsiatega. Börsi eksisteerimisaja jooksul on sealt lahkunud üheksa ettevõtet. Ja kui Tallink Grupp ostetakse investorite poolt, siis võib ka see ettevõte börsinimekirjast lahkuda. Eesti aktsionärid saavad oma raha kätte. Aga kuhu paigutada oma raha?” küsib Artem Umanets.
  „Kõige huvitavam on see, et börsil on põhiliselt esindatud ainult ettevõtted, kes tegelevad tootmise, panganduse või ehitusega. Aga IT-ettevõtted? Börsil neid lihtsalt pole. Meie kavatseme läbi viia IPO. Sellest saab sensatsioon. Miks? Seletan natuke hiljem”.

  Nasdaq Tallinn: 16 tegijat

  Enne kui läheme edasi nende ettevõtete juurde, kes võivad siseneda Nasdaq Tallinn börsile, meenutagem kes on praegu börsi põhinimekirjas. Praegu Tallinna börsil on 14 põhitegijat. Need on peamiselt pangad ja ettevõtted, kes tegelevad ehituse, tootmise ning kauba- ja reisijateveoga.
  1. Arco Vara — kinnisvara
  2. Baltika Grupp — moetööstus
  3. Coop Pank – finantsteenused
  4. EfTEN Real Estate Fund III – kinnisvara
  5. Ekspress Grupp — massimeedia
  6. Harju Elekter — elektriseadmete tööstus
  7. LHV Group — finantsteenused
  8. Merko Ehitus — ehitus
  9. Nordecon — ehitus
  10. PRFoods — kalatööstus
  11. Pro Kapital Gropp – kinnisvara
  12. Silvano Fashion Grupp — pesutööstus
  13. Tallink Grupp — meretransport
  14. Tallinna Kaubamaja Grupp — kaubandus
  15. Tallinna Sadam – sadama- ja logistikateenused
  16. Tallinna Vesi — veevarustus.

  Kes võib tulla Nasdaq Tallinn börsile?

  Artem Umanets pakub, et peagi võivad Tallinna börsile ilmuda uued tegijad.
  „Börsile võib tulle rida uusi ettevõtteid. Võimalik, et juba 2021. aastal. Võib-olla näeme uusi tegijaid pangandussektorist, nagu Inbank ja Luminor. Samuti võib teostada esmast noteerimist ka Electroair, kes toodab toiteallikaid lennukitele. Pole välistatud, et börsile võib tulla ka pakiautomaate ja -roboteid tootev Cleveron. Kõigi nende ettevõtete esindajad on rääkinud plaanidest börsile minna. Kuid koroonaviirus ajas kõik plaanid sassi,” räägib Artem Umanets.

  RIA.com Marketplaces kavandab IPO-t

  Eesti ettevõte RIA.com Marketplaces on saavutanud edu hiigelsuures Ukrainas. Tema automüügi- (AUTO.RIA.com) ja kinnisvaramüügiportaal (DOM.RIA.com) on pälvinud Ukraina rahvusliku kaubamärgi tiitli. Ja Artemi sõnul on endiselt kavas minek Nasdaq First North börsile.
  „Oleme lõpetamas auditoorkontrolli, arutame tulevikuplaane koos investorite ja juristidega. Jah, kavatseme minna Nasdaq First North’ile. Tuli ajakava nihutada, kuid kõik on jõus. Meist saab börsil esimene heade finantsnäitajatega IT-ettevõte,” räägib Artem.
  „Tasub öelda, et ükski praegu börsil noteeritud ettevõtetest ei kasva nii kiiresti kui RIA.com Marketplaces. Näiteks viimase nelja aasta jooksul kasvasime keskmiselt 59% aastas. Ja börsil olevate ettevõtete kasv on keskmiselt kuni 10% aastas. See ei jäänud Eestis märkamata ja juba praegu saame küsimusi potentsiaalsetelt investoritelt ning arutame börsile tulekut”.

  Lühidalt RIA.com Marketplaces'ist

  AIM Groupi analüüsi 2019 Global Classified Annual Report andmetel on RIA.com Marketplaces OÜ maailma kuulutusteportaalide edetabelis 23. kohal.

  Rahvusvaheline krediidiinfo ettevõte AS Creditinfo Eesti andis RIA.com Marketplaces OÜ-le tunnistuse „Edukas Eesti Ettevõtte 2016-2020“.

  Alates 2018. aastast ettevõtte on Eesti e-Kaubanduse Liidu liige ja 2020. aastast kuulub ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liitu.

 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Tööpäev parima juhiga: viis nippi, kuidas olla edukam juht
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Eesti meediaettevõtted asutasid kollektiivse esindamise organisatsiooni
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Seadusemuudatus ei luba pangakontot heast peast kinni panna
Seadusemuudatus paneb paika pangad, kes on kohustatud inimestele põhimakseteenust osutama ja ka hädaolukorras makseteenused tagama – praegu on nimekirjas SEB, Swedbank, Luminor, LHV ja Coop Pank.
Seadusemuudatus paneb paika pangad, kes on kohustatud inimestele põhimakseteenust osutama ja ka hädaolukorras makseteenused tagama – praegu on nimekirjas SEB, Swedbank, Luminor, LHV ja Coop Pank.