Artikkel
 • Artem Umanets RIA.com Marketplaces’ist: „Tallinna börs vajab uusi ettevõtteid ja uut hoogu”

  Tallinna börs (Nasdaq Tallinn AS) asutati 1995. aastal.Foto: Liis Treimann

  Tallinna börs (Nasdaq Tallinn AS) asutati 1995. aastal. Selle aja jooksul on investorid saanud näha ettevõtete tõuse ja langusi. Kes pidid börsi tegutsemise aja jooksul sealt lahkuma? Kes võib börsilt lahkuda tulevikus? Kas on oodata uusi tegijaid? Räägib Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liige Artem Umanets.

  Nasdaq Tallinn on ainus reguleeritud väärtpaberite järelturg Eestis. Börs elab läbi raskeid aegu ja seda mitte ainult koroonaviiruse pandeemia tõttu.
  „Börsi käive on viimase kümne aastaga langenud kümme korda. Mõju on avaldanud nii ettevõtete aeglane kasv kui ka uute tegijate puudumine. Oma panuse andis ka koroonaviiruse pandeemia. Praegu kaubeldakse börsil vaid 14 ettevõtte aktsiatega. Börsi eksisteerimisaja jooksul on sealt lahkunud üheksa ettevõtet. Ja kui Tallink Grupp ostetakse investorite poolt, siis võib ka see ettevõte börsinimekirjast lahkuda. Eesti aktsionärid saavad oma raha kätte. Aga kuhu paigutada oma raha?” küsib Artem Umanets.
  „Kõige huvitavam on see, et börsil on põhiliselt esindatud ainult ettevõtted, kes tegelevad tootmise, panganduse või ehitusega. Aga IT-ettevõtted? Börsil neid lihtsalt pole. Meie kavatseme läbi viia IPO. Sellest saab sensatsioon. Miks? Seletan natuke hiljem”.

  Nasdaq Tallinn: 16 tegijat

  Enne kui läheme edasi nende ettevõtete juurde, kes võivad siseneda Nasdaq Tallinn börsile, meenutagem kes on praegu börsi põhinimekirjas. Praegu Tallinna börsil on 14 põhitegijat. Need on peamiselt pangad ja ettevõtted, kes tegelevad ehituse, tootmise ning kauba- ja reisijateveoga.
  1. Arco Vara — kinnisvara
  2. Baltika Grupp — moetööstus
  3. Coop Pank – finantsteenused
  4. EfTEN Real Estate Fund III – kinnisvara
  5. Ekspress Grupp — massimeedia
  6. Harju Elekter — elektriseadmete tööstus
  7. LHV Group — finantsteenused
  8. Merko Ehitus — ehitus
  9. Nordecon — ehitus
  10. PRFoods — kalatööstus
  11. Pro Kapital Gropp – kinnisvara
  12. Silvano Fashion Grupp — pesutööstus
  13. Tallink Grupp — meretransport
  14. Tallinna Kaubamaja Grupp — kaubandus
  15. Tallinna Sadam – sadama- ja logistikateenused
  16. Tallinna Vesi — veevarustus.

  Kes võib tulla Nasdaq Tallinn börsile?

  Artem Umanets pakub, et peagi võivad Tallinna börsile ilmuda uued tegijad.
  „Börsile võib tulle rida uusi ettevõtteid. Võimalik, et juba 2021. aastal. Võib-olla näeme uusi tegijaid pangandussektorist, nagu Inbank ja Luminor. Samuti võib teostada esmast noteerimist ka Electroair, kes toodab toiteallikaid lennukitele. Pole välistatud, et börsile võib tulla ka pakiautomaate ja -roboteid tootev Cleveron. Kõigi nende ettevõtete esindajad on rääkinud plaanidest börsile minna. Kuid koroonaviirus ajas kõik plaanid sassi,” räägib Artem Umanets.

  RIA.com Marketplaces kavandab IPO-t

  Eesti ettevõte RIA.com Marketplaces on saavutanud edu hiigelsuures Ukrainas. Tema automüügi- (AUTO.RIA.com) ja kinnisvaramüügiportaal (DOM.RIA.com) on pälvinud Ukraina rahvusliku kaubamärgi tiitli. Ja Artemi sõnul on endiselt kavas minek Nasdaq First North börsile.
  „Oleme lõpetamas auditoorkontrolli, arutame tulevikuplaane koos investorite ja juristidega. Jah, kavatseme minna Nasdaq First North’ile. Tuli ajakava nihutada, kuid kõik on jõus. Meist saab börsil esimene heade finantsnäitajatega IT-ettevõte,” räägib Artem.
  „Tasub öelda, et ükski praegu börsil noteeritud ettevõtetest ei kasva nii kiiresti kui RIA.com Marketplaces. Näiteks viimase nelja aasta jooksul kasvasime keskmiselt 59% aastas. Ja börsil olevate ettevõtete kasv on keskmiselt kuni 10% aastas. See ei jäänud Eestis märkamata ja juba praegu saame küsimusi potentsiaalsetelt investoritelt ning arutame börsile tulekut”.

  Lühidalt RIA.com Marketplaces'ist

  AIM Groupi analüüsi 2019 Global Classified Annual Report andmetel on RIA.com Marketplaces OÜ maailma kuulutusteportaalide edetabelis 23. kohal.

  Rahvusvaheline krediidiinfo ettevõte AS Creditinfo Eesti andis RIA.com Marketplaces OÜ-le tunnistuse „Edukas Eesti Ettevõtte 2016-2020“.

  Alates 2018. aastast ettevõtte on Eesti e-Kaubanduse Liidu liige ja 2020. aastast kuulub ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liitu.

 • Hetkel kuum
Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Soovitused Rootsist: kuus tehnoloogiafirma aktsiat, mis pärast krahhi üles korjata
Tehnoloogiafirmade aktsiad kannatasid ära raske aasta ja on nüüd hakanud uuesti tuult tiibadesse võtma. Praegu pole veel hilja mõni aktsia osta ja kõrge lend kaasa teha.
Tehnoloogiafirmade aktsiad kannatasid ära raske aasta ja on nüüd hakanud uuesti tuult tiibadesse võtma. Praegu pole veel hilja mõni aktsia osta ja kõrge lend kaasa teha.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Raske aasta laenu-ühistutele: hoiused vähenesid 13%
Möödunud aastal suure pankrotiskandaali läbi elanud hoiu-laenuühistutel pole ette näidata kaotustele võrdväärset kasvu: kukkunud on nii laenuportfell kui ka hoiused.
Möödunud aastal suure pankrotiskandaali läbi elanud hoiu-laenuühistutel pole ette näidata kaotustele võrdväärset kasvu: kukkunud on nii laenuportfell kui ka hoiused.

Olulisemad uudised

Tähelepanu Lätis liigeldes: naaberriik paneb püsti keskmise kiiruse kaamerad
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.