• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leedu autoostjate eelistused ei erine oluliselt Eesti autoostjate omadest

  Eesti kaugeltki mitte täiuslikku autostatistikat võib kiruda, kuid lõunanaabritega võrreldes ollakse Eestis mitu sammu ees. Kui Eesti autoregistrikeskusele ei valmista mingit probleemi lasta arvutist välja näiteks jooksval aastal registreeritud autode ülevaade nende valmistamisaastate lõikes (iseasi, kui täpsed need arvud on), siis nii Läti päevalehe Diena autotoimetaja Normunds Avotin? kui Leedu autoajalehe Auto Savaité peatoimetaja Algirdas Skrebi?kis laiutavad seda nähes vaid käsi -- hea, kui õnnestub saada üldine registriseis markide lõikes. Taas üks asi, mis meil parem kui naabritel!
  Läti autoturust andsime põgusa ülevaate 1. septembri Äripäevas. Nüüd on Leedu kord.
  Leedus kehtiv kord autode registreerimisel sarnaneb kunagise NSV Liidu aegse autoinspektsiooniga -- autode üle peab arvestust politsei. Eesti autoregistrikeskus kuulub teatavasti teede- ja sideministri haldusalasse.
  Suuri erinevusi Eesti ja Leedu autoregistris ei ole. Mõlemas riigis juhivad «vanast rasvast» Vene autod -- Lada ja Moskvit?. Iseküsimus, kui palju nendest autodest liikluses osaleb, kui palju aga aianurkades vedeleb.
  Uskudes leedulaste statistikat, on tähelepanuväärne, et Vene autode arv sealmail on viimastel aastatel drastiliselt vähenenud. Kui aprillis 1994 oli Leedus arvel 328 496 Ladat, siis tänavu mais oli see arv vaid 207 980. Moskvit?ide arv on samal perioodil langenud 107 161st kuni 69 962ni.
  Eesti statistika kohaselt on nii Lada kui Moskvit?i lahtris arvud samal perioodil hoopiski pidevalt suurenenud -- 1994. aasta 28. märtsi seis fikseeris 107 892 Ladat, nüüd oktoobri alguses oli see arv juba 121 700.
  Ehkki Ladade müük läheb Eestis päris hästi ja praegugi registreeritakse Eestis Ladasid rohkem kui enamikku lääne automarke, ei ole siiski võimalik, et 1,5 aasta jooksul oleks lisandunud ligi 14 000 autot. Pigem on tegu arvepidamise täpsemaks muutumisega, mistõttu ARK arvutisse on jõudnud ka seni perfokaartidel märgitud autod.
  Eestis järgnevad Ladale ja Moskvit?ile Ford, Opel, ZAZ ja Volkswagen, Leedus Opel, Audi, Ford ja Volkswagen. Suuri ootamatusi leedulaste tabelis ei ole, tundub, et sealsed eelistused on enam-vähem samad, mis Eestiski.
  Millegipärast ei hakka leedulaste tabelis silma «sapakaid» -- kas leedukad ei pea neid enam autodeks või on need tõesti kõik ida suunas ära viidud?
  Eksootilistest automarkidest on Leedu registris esindatud üks Lotus, mis on registrisse kantud kas eelmise aasta lõpus või tänavuse alguses (mis aasta mudel, leedulaste tabelist ei selgu). Jaguare on 21, Lexuseid 3, Porschesid 129, Tatraid 4, Trabante 191.
  Eesti analoogses tabelis pälvib tähelepanu üks 1985. aastal toodetud Ferrari. Jaguare on Eesti autoregistrikeskuses 1. oktoobri seisuga arvel 68, Porschesid 99.
  Paraku ei saa Eesti haruldasemate automarkide kohta siiski täit selgust, kuna 21 115 autot (5,6% kogu andmebaasist) mahub mõiste «muud margid» alla. Olukord on siiski tunduvalt paremaks muutunud, sest selle ebamäärase kategooria osakaal on pidevalt vähenenud (1,5 aastat tagasi hõlmas see veel tervelt 11,1%).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tarneahela probleemide tõttu jääb tänavu tootmata ligi 8 miljonit autot
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.