14. november 1995 kell 22:00

Ehitustöid 3,9 miljardi eest

Statistikaametisse on laekunud andmed 2395 ehitusettevõtte kohta. Kolmanda kvartali netokäive oli 1,9 miljardit krooni, millest 1,7 miljardit olid ehitustööd.

Statistikaameti investeeringute ja ehitusstatistika sektori peaspetsialisti Leele Krabi sõnul moodustavad netokäibe ja ehituskäibe vahe muud firma pakutavad teenused, enamasti ehitusmaterjalide jaemüügikaupluse, sööklate-baaride käibed jne.

1994. aastal oli ehitusfirmade netokäive 5,02 miljardit krooni ja ehituskäive 4,4 miljardit krooni. Krabi hinnangul võib käesoleva aasta netokäibeks kujuneda 5,5--5,6 miljardit krooni. 89% töödest on tehtud Eestis.

Võrreldes teise kvartaliga on välismaal tehtavate ehitustööde osa suurenenud 7% võrra, kaheksalt protsendilt viieteistkümnele. Põhilise osa välistöödest moodustab Venemaal tehtav.

Ettevõtete netokäibelt ja ehituskäibelt suurim on üheksa kuu kokkuvõttes AS EKE Merko. Teisel-kolmandal kohal on EMV ja SRV Eesti Ehitus.

EKE Merko üheksa kuu netokäive oli 175, 261 miljonit krooni, millest ehituskäive oli 165,563 miljonit krooni. 1994. aasta üheksa kuu netokäive oli EKE Merkol 67,684 miljonit krooni ja ehituskäive 52,139 miljonit krooni.

EKE Merko juhatuse esimehe Toomas Annuse sõnul on nende juhtpositsioon vaid statistika omapära. «Ettevõtte möödunud aasta tegelik netokäive oli üle 100 miljoni krooni ning käesoleval aastal üle 200 miljoni krooni,» selgitas Annus. «Mitmed objektid, mis ehitati tegelikult möödunud aastal, anti tellijale üle selle aasta algul, sellest on tingitud ka käibe suured erinevused kahe aasta lõikes,» lisas ta.

Annuse sõnul on firma juba teist aastat järjest Eesti kolme suurema ehitusettevõtte hulgas. Töötajate arv on Annuse sõnul statistiliselt isegi vähenenud. Firma vähemalt kahekordse käibe kasvu põhjus on mitme suure objekti ehitus käesoleval aastal, sealhulgas ka Hansapanga uus hoone.

Hetkel kuum