20. veebruar 1996 kell 22:00

Majandusvabaduselt on Eesti maailma 26.

Heritage Foundationi põhjal on koondindeksi järgi hinnang Eesti majandusele «enamjaolt vaba». Edetabel on koostatud hinnangutest eri riikide kümne majandusfaktori kohta, näiteks maksunduse, panganduse jne kohta. Punkte antakse ühest viieni: mida väiksem on number, seda vabam on ettevõtja selles faktoris riiklikust vahelesegamisest.

Riigid on reastanud Heritage Foundation 1996. aasta suhtes tehtud prognooside põhjal. Uuringu kokkuvõttes on märgitud, et majandusvabaduse indeks peegeldab kaudselt ka eri riikide elukvaliteeti ehk -- mida madalam indeks, seda kõrgem elustandard.

Esimesed kaks kohta on edetabelis hõivanud Aasia tiigrid Hongkong ja Singapur. Esimese Euroopa riigina on edetabelis viiendal kohal ?veits (indeks 1,8), talle järgneb Holland (1,85). Postsotsialistlikest riikidest on Eestist eespool kaheteistkümnendal kohal olev T?ehhi (2,0). Eesti lähim n-ö läänenaaber -- Soome -- on kahekümne teisel kohal (2,3). Lõunanaabrid Läti ja Leedu on Eestist tagapool, nende kohanumbrid on vastavalt 71 ja 100, kusjuures viimane on samal pulgal Venemaaga. Kokku oli edetabelis esindatud 142 riiki.

Heritage Foundation lisab uuringu kokkuvõttes, et toimib tendents: rikaste ja vaba majandusega riikide näitajad hakkavad pärast mõningast edetabeli eesotsas püsimist langema. Ette trügivad aga uusi marketplace'e tõotavad riigid, kus pole veel alanud ühiskonda hõlmava heaolu ja ümbritseva keskkonna tähtsustamise tõttu tekkiv majandusvabaduse piiramine.

Heritage Foundation on asutatud Washingtonis 1973. Sinna kuuluvad mh senaatorid ning mitme majandusharu tippesindajaid. Majandusvabaduse indeksit on avaldatud alates 1989. aastast. ÄP

Hetkel kuum