29. aprill 1996 kell 22:00

Rahvusvahelised tsiviilkohtuasjad lihtsamaks

1980. aasta 25. oktoobril Haagis vastuvõetud rahvusvahelise kohtumenetluse konventsiooni kohaselt laienevad osalisriikide kodanikele tsiviilasjade puhul samad õigused, mis riigis on kehtestatud oma kodanikele.

Justiitsministeeriumi Euroopa Liidu õigusetalituse juhataja kohusetäitja Eve Jõks ütles, et kui näiteks mõnes osalisriigis on kehtestatud tasuta õigusabi või kohtukuludest vabastamine, siis laieneb see seal alates 1. maist ka Eesti kodanikele.

Konventsiooniga liitumine annab näiteks võimaluse saada osalisriigi kohtuinstantsides avatud toimikutest protsessis vajaminevaid dokumente, sõnas Jõks.

Varem on konventsiooniga liitunud 15 riiki: Bosnia-Hertsegoviina, Hispaania, Holland, Horvaatia, Itaalia, Kreeka, Luksemburg, Maroko, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Sloveenia ja ?veits.

Hetkel kuum