• OMX Baltic0,04%302,27
  • OMX Riga0,05%893,37
  • OMX Tallinn0,14%2 069,46
  • OMX Vilnius0,3%1 201,12
  • S&P 5000,52%6 204,95
  • DOW 300,63%44 094,77
  • Nasdaq 0,47%20 369,73
  • FTSE 100−0,43%8 760,96
  • Nikkei 225−1,05%40 063,86
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%92,17
  • OMX Baltic0,04%302,27
  • OMX Riga0,05%893,37
  • OMX Tallinn0,14%2 069,46
  • OMX Vilnius0,3%1 201,12
  • S&P 5000,52%6 204,95
  • DOW 300,63%44 094,77
  • Nasdaq 0,47%20 369,73
  • FTSE 100−0,43%8 760,96
  • Nikkei 225−1,05%40 063,86
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%92,17
  • 03.05.96, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Gloria tähendab hiilgust väljavalituile

Tallinna vanalinna eksinud ärimees ei pruugi aimatagi, et restorani paene välisfassaad peidab pealinna ühte esinduslikumat söögikohta, kus on alati kvaliteetne köök ja teenindus, kuid kuhu keskmise rahakotiga inimesel pole asja.
Tallinnas on vähe restorane, kus uksel võtab külalise vastu portjee. Glorias on see nii. Enesestmõistetavalt aidatakse ka üleriietest vabaneda. Äripäeva lõuna külaline Jaak Leimann rahvusvahelisest majandusuuringute firmast Siar Bossard on rahul.
Administraator juhatab meid vabasse boksi. Restorani saali palistavad boksid on erinevalt sisustatud, interjööri keskseks elemendiks on laearmatuur ja puhvetkapp, kuhu on maitsekalt kuhjatud mitmesuguseid nipsasju.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Piisavalt tühjas restoranis kostub üle saali ka vastasboksis istuva seltskonna vestlus. Nii et konfidentsiaalseks vestluseks see paik ehk ei sobigi. Küll aga võimaldavad portjääridega poolenisti varjatud boksid varjuda uudishimuliku pilgu eest. Just seda võimalust Jaak Leimann hindabki. Kunstlilled interjööri siiski ei kõlba. Eriti kevadel. Ent see puudus on vist ka ainuke.
Kelneri sissejuhatavale küsimusele martiini kohta vastab Leimann eitavalt, eelistades õlut Carl Friedrich. Alles õlut rüübates märkame, et seda polegi joogikaardil. Leimann tõdeb, et kahjuks pole Eestis veel söögipaika, kus õnnestuks ärilõunat meeldivalt tööga ühendada, vihjates välismaal kogetud võimalusele mõnes eraldi söögisaalis või boksis kasutada projektsiooniaparaate ja ekraani.
Gloria toidukaardi eelroogadest on kallim kalamari: 60 gr maksab 498 kr. Eelroogadest, kokku 20 nimetust, on odavaimad jõekarbid (68 kr) ja porgandikreem (46 kr). Eksootilisematest toitudest pakutakse viinamäe tigusid (136 kr).
Silma hakkab kalaroogade ülekaal: lõhe carpaccio (98 kr), beluuga külg (98 kr), suitsuangerjas valge veini tarretises (136 kr) jne. Eelroale eelistab Jaak Leimann siiski püreed ja ?ampinjonikreemi (44 kr), ajakirjanik valib nelja pakutava püree hulgast lõhekreemi supi (58 kr). Kalleim supp on kolmest erinevast kalast koosnev bouillabaisse (92 kr).
Kalaroogadest pakub toidukaart kuute nimetust, kallim scampi (280 kr), odavaim lõhe stroganov (178 kr). Samapalju on erinevaid liharoogi, näiteks praad nimega «Viis aastaaega» maksab 126 kr, piparmündi-lambakarree maksab 198 kr.
Pearoogadena pakutakse kaheksat praadi. Seda rida kaunistab kahtlemata faasan ja pekingi praad. Mõlema eest tuleb anda 860 kr! Taoliste hindadega on Gloria kahtlemata konkurentsitult kõige kallim restoran Eestis. Muide, neid roogi tuleb kuus tundi ette tellida. Demjanov juuniori sõnul tellitakse nädalas keskeltläbi kaks faasanit või pekingi parti.
Jaak Leimann valib koha Orly tatari kastmes (126 kr), ajakirjanik aga jänese potis (192 kr). Gloria taseme juures mõnevõrra ootamatult selgub, et jänest pole. Jääb üle valida kalkun sütel (168 kr). Pearoogade keskmiseks hinnaks tuleb 200 kr. Näiteks tuur vardas maksab 196 kr metspardi rind 228 kr, lambakroon 268 kr jne. Siiski, üksnes praest kõhtu täis ei saa. Desserdiks valib Jaak Leimann kreem-brülee (76 kr), ajakirjanik Rhapsody In Blue ehk jäätise liköörikastmes (76 kr). Glorias saab süüa ka mulgikapsaid (98 kr) ja praetud räimi (88 kr).
Toidu kõrvale palume valget veini. Gloria joogikaart on omaette vaatamisväärsus, eriti veinide osas. Ainuüksi punaseid veine on ligi 60 nimetust. Kallimad maksavad 5000--6000 kr pudel. Hinnaskaala alumisse otsa jäävad ca 300kroonised veinid. Odavamaid veine ja majaveine saab tellida ka pokaalikaupa. Kangematest jookidest maksab 4 cl viina 30 kr. Kümme marki likööri mahub hinnavahemikku 22--42 kr, konjakid 35--280 kr.
Mittesuitsetava inimesena kiidab Jaak Leimann ventilatsiooni, klassikalise muusika austajana ka muusikavalikut. Sama hästi haakuvad sisekujundusega toidunõud ja noad-kahvlid, millesse on graveeritud restorani nimi. Teenindamine on äärmiselt viisakas. Lausa märkamatuks jääb, millal on kelner jõudnud kasutatud nõud laualt koristada või tuhatoosi vahetada.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 15 p 24 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele