• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti turumaht on EBRD jaoks liiga väike

  Praegu osaleb EBRD Eestis 16 projektis, neist pooled on siiski väiksemad kui eespool nimetatud summa. EBRD tegutseb 27 riigis, nende hulgas on Eesti EBRD hinnangul oma arengu ja riskitaseme poolest üks paremaid.
  EBRD Tallinna esinduse juhi Andre Küüsveki sõnul on siinse majanduse väiksuse tõttu EBRD Eesti projektides suur osakaal pangandussektoril. «EBRD finantseerimise tingimused on, et me ei taha võtta üldjuhul üle kolmandiku projekti finantseerimisest,» selgitas Küüsvek. «Eeldame, et oleks kolmandik omakapitali, kolmandik meilt ja kolmandik sõltumatult finantseerijalt.»
  EBRD üldpoliitilistes põhimõtetes on sätestatud, et väikseim osa, millega EBRD võib projektis osaleda, on viis miljonit ECUd ehk ligi 65 miljonit krooni.
  «Eesti tingimustes on see suhteliselt suur arv ja see on üks põhjus, miks me peame kanaliseerima oma finantseerimist kommertspankade kaudu,» lisas Küüsvek. «Teeme seda rõõmuga, sest oleme kindlal seisukohal, et Eesti panganduse tase ja panganduse juhtimise kvaliteet on väga kõrge.»
  «Samas ei ole nimetatud arvud ka mitte EBRD jaoks siduvad,» rääkis Küüsvek. «Eestis elab vaid ligi 1,5 miljonit elanikku ning sellest lähtuvalt ei kujune Eesti ettevõtted väga suureks. Eeldame, et pärast infrastruktuuri ja energiasektori erastamist tulevad turule suured eraettevõtted, kellele võime finantseerimist ka pakkuda. Täna on mõned sellised energiasektoris juba olemas.»
  Samas kinnitas Küüsvek, et EBRD saab siin teha seda, mida paljudes teistes maades ei saa. «EBRD on n-ö missiooni täitmiselt viimastel aastatel läinud ärilisele poolele ja me võime järjest rohkem vaadelda projekte ärilisest seisukohast. Meie poliitika sarnaneb täna rohkem välismaiste kommertspankade poliitikaga,» lisas Küüsvek.
  Praegu on EBRD aktsionär Hoiupangas ja Eesti Investeerimispangas. Lähitulevikus lisandub tõenäoliselt osalus Eesti Maapangas. Lisaks on EBRD avanud mitmele Eesti pangale oma krediidiliini.
  «Võrreldes era- ja riiklikku sektorit, tuleb tunnistada, et erasektori osatähtsus on täna prioriteetne,» rääkis Küüsvek. «Otsime projekte, mis töötaksid kommertsalustel konkurentsitingimustes, ja oleme meeleldi nõus võtma ka riiklikke projekte, mis on seotud kas erastamisele minevate konkreetsete ettevõtetega või mis aitaksid erastamisprotsessi üldiselt.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Endine minister: kui me toidutootjaid ja põllumehi ei aita, tulevad pankrotid
Käimasolev energiahindade kasv paneb kodumaised põllumehed ja toidutootjad väga suure surve alla. Kui valitsus neile konkreetsete abimeetmetega võimalikult kiiresti appi ei tule, siis ähvardab nimetatud sektori ettevõtteid pankrotilaine, kirjutab endine maaeluminister, riigikogu maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm (Keskerakond).
Käimasolev energiahindade kasv paneb kodumaised põllumehed ja toidutootjad väga suure surve alla. Kui valitsus neile konkreetsete abimeetmetega võimalikult kiiresti appi ei tule, siis ähvardab nimetatud sektori ettevõtteid pankrotilaine, kirjutab endine maaeluminister, riigikogu maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm (Keskerakond).
Helsingi börsil käib valus langus
Helsingi börsi indeks on täna teinud suurima languse pärast eelmise aasta aprilli, hommikul alanud valus langus on päeva peale ainult süvenenud, vahendab Kauppalehti.
Helsingi börsi indeks on täna teinud suurima languse pärast eelmise aasta aprilli, hommikul alanud valus langus on päeva peale ainult süvenenud, vahendab Kauppalehti.
Päikeseenergia tootjate arv kolmekordistus ja kasvab veelgi
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Selgusid Eesti edukaimad iduettevõtted
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.