30. mai 1996 kell 22:00

Kas mood mõjutab ajaveetmise võimalusi?

Olen kindel, et mood võib mõjutada vaba aja veetmise harjumusi. See ei pruugi olla negatiivne. Näiteks skuutritrend läks küll minust mööda nagu ka squash, kuid mind puudutas golf. Suurepärane hobi!

Uute harrastuste populariseerimisele aitab mood igati kaasa. See sarnaneb müügitööga. Kui üks müügimees pakub mulle midagi, võin pakutava suhtes jääda umbusklikuks. Kui sedasama pakub juba viies agent, hakkan mõtlema, äkki ongi väärt kaup.

Mood mõjutab kindlasti vaba aja veet-mise võimalusi tervikuna. Kunagi oli purjelauasõit popp, selleks tuli vähemalt osata ujuda. Näiteks skuutrid on aga pigem uusrikaste hobi, milleks on vaja vaid raha.

Hobi valikul määrab siiski kättesaadavus ja taskukohasus. Keskmise sissetulekuga eestlast moehobid mõjutama ei peaks. Mina ei tunne mingit puudust, et ma näiteks skuutriga ei sõida. Vabal hetkel eelistaksin olla maakodus, metsavaikuses.

Mind ei mõjuta. Olen sõltumatu, aga jälgin trende. Kui millestki räägitakse palju, võtab inimene ikka asja suhtes seisukoha. Ka see on kaudne mõju. Näiteks tehnilised harrastused ei tekita minus kindlasti emotsioone. On hea, et inimesed lasevad end trendidest mõjutada -- neil on kergem valida.

Vaid vabal ajal saan olla vaba. Muu elu sunnib paratamatult end kehtestama, olema tugev jne. Vabal ajal tegutsen impulsi ajel.

Minu vaba aja veetmise valikuid mood ei mõjuta. See on seotud huvide ja enesetäiendusega, perekonnaga. Olen konservatiivne. Usun, et üldjuhul moesuundadel on mõju. Harrastuste buumid annavad võimaluse näiteks kellegina välja paista. Olen golfimängija, see meeldib mulle nii olemuselt kui sisukuselt. Kursustelt jääb hiljem mängima vaid 10--20%. Võib-olla ülejäänud on läinud lihtsalt moega kaasa. Samas annab mood võimaluse panna end proovile.

Hetkel kuum