3. juuni 1996 kell 22:00

Makkle noolib Eesti Kindlustust

Ilmar Noveki kinnitusel saab välisinvestoriks üks Saksa ja tõenäoliselt ka üks Skandinaavia kindlustusfirma. «Claus Dietrich Giessmann on aidanud meil koostada äriplaani ja osaleb läbirääkimistel,» lisas ta.

Makkle juhatuse esimehe Mart Avarmaa sõnul kaasavad nad välisinvestorid vajadusest tuua Eesti kindlustusse lääne kindlustuskogemusi ja spetsialiste, kes koolitavad kaadrit. «Väliskapitali osa jääks veidi alla poole,» lausus Avarmaa.

Uuemõisa Investi juhatuse esimees Koit Uus põhjendas kümmekonna valdavalt Ühispanga aktsionäri juurdetulekut Makkle taga olevasse pakkumusse sooviga riskida enda, mitte panga rahaga.

Haapsalu erakapitalil baseeruval Uuemõisa Investil on üle 90 aktsionäri. Uuemõisa Investi tuntuim projekt on AS Haapsalu Uksetehas, mida hiljuti laiendati uue moodsa aknatehasega.

Uuemõisa Invest on Ühispanga suuraktsionär, talle kuulub ligi 5% panga aktsiatest. Koit Uus on ühtlasi Ühispanga järelevalve nõukogu liige.

Rondami juhatuse esimehe Neinar Seli väitel pole Ühispank otseselt pakkumuse taga. «Ühispank on vaid laenu garanteerija,» ütles Seli. «Ühispangale on see projekt tavaline laenuprojekt.»

Seli sõnul ahvatleb teda kindlustusse investeerimisel see, et kindlustusega seotud eluvaldkondade arv pidevalt suureneb.

6,5miljonilise aktsiakapitaliga Rondamil on aktsiaid mitmes Eesti kommertspangas. Rondamile kuulub Tartus Riia tänaval asuv KEKi endine peahoone. Seli on eraisikuna ka Võru mööblivabriku Wermo põhiomanik.

Eesti Kindlustuse erastamise pakkumuse teinud ASi Makkle osanikud on Neinar Seli investeerimisfirma AS Rondam, Haapsalu investeerimisfirma AS Uuemõisa Invest, Eesti Ühispanga aktsionäridele kuuluv AS Ager ja Tartu tootjate liidu tegevdirektor Mart Avarmaa.

Hetkel kuum