21. juuli 1996 kell 22:00

Ignalinat oleks ennatlik sulgeda

Ignalina tuumajaama sulgemist ei luba Leedu majanduslik ega rahanduslik olukord, kinnitas rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri (MAGATE) peadirektor Hans Blix pärast kohtumist Leedu presidendi Algirdas Brazauskasega.

MAGATE juhi arvates võib Ignalina tuumajaam peagi ära kuluda ka teistele riikidele, sest kümmekonna aasta pärast olevat Balti riikides oodata energiakriisi.

Praegu toodab Ignalina elektrit kaks korda rohkem, kui Leedu ise vajab. Osa sellest läheb vastukaubana tuumakütuse eest Vene kontsernile Energija, kes müüb selle edasi Valgevenele, osa energiast müüakse Lätile.

Blix soovitas Leedul «mitte mingil tingimusel» katkestada tuumaenergeetikaalast koostööd Venemaaga, kuna tuumakütust on Leedul kõige otstarbekam osta just Venemaalt.

Samal ajal on Ignalina tuumajaamal raskusi tarnitud elektri eest raha kättesaamisega. Juuli alguses võlgnes Lietuvos Energija Ignalina jaamale 434 miljonit litti, kuna tarbijate võlg energeetikutele moodustas samal ajal 290,6 litti. ITAR-TASS-ELTA-ETA

Hetkel kuum