28. juuli 1996 kell 22:00

Investeerimispank ostab pooled Talinvesti Varahalduse aktsiatest

Seni peamiselt laenuturul osalenud Investeerimispank alustab Talinvesti Varahalduse aktsiate ostuga aktiivset tegevust investeerimispanganduses, kommenteeris tehingut moodustatava EstIB-Talinvesti Varahalduse nõukogu liige, Investeerimispanga asepresident Gunnar Kraft.

«EstIB-Talinvesti Varahalduse põhitähelepanu on suunatud institutsionaalsetele investoritele ja ettevõtetele, sealhulgas kindlustusfirmadele ja kasumit mittetaotlevatele fondidele,» lausus Sten Soosaar. Ta lisas, et tulevikus tahetakse rohkem tähelepanu pöörata ka erainvestoritele, et senisest rohkem kaasata neid Eesti väärtpaberituru tegevusse.

Tänaseni Talinvesti sajaprotsendilise tütarfirmana varahaldusteenuseid osutanud Talinvesti Varahaldus haldab nelja investeerimisfondi -- Talinvesti aktsiafondi, Talinvesti intressifondi, Talinvesti rahaturufondi ning Eesti EVP investeerimisfondi.

Talinvesti juhatuse esimehe Jaak Roosipuu sõnul pakuvad need investeerimisvõimalusi väga erineva tulususe- ja riskieelistustega klientidele. Hallatavate võõrvahendite kogumaht oli Talinvesti Varahaldusel 15. juuli seisuga ligi 80 miljonit krooni.

Eesti Investeerimispanga bilansimaht oli juunis 909 miljonit ja aktsiakapital 132 miljonit krooni. Panga aktsionärid on Eesti Pank, Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank (EBRD), Finnfund, Swedfund ning Saksamaa investeerimis- ja arengufond.

Talinvesti konsolideeritud aastakäive oli möödunud aastal 218 miljonit krooni.

Talinvestile kuulub mitu Eesti ettevõtet, nagu ETK Saare Õlu (100 protsenti aktsiatest), Estoplast (100), Kalev (55) ja Tartu külmhoone (51).

Mais avalikustas Talinvest kava, mille kohaselt käivad läbirääkimised strateegilise investoriga, et suurendada Kalevi aktsiakapitali pärast aktsiate avalikku müüki poole võrra ehk 3,75 miljoni kroonini.

Hetkel kuum