12. august 1996 kell 22:00

EKd on külastanud kõik kontrollorganid

EK finantsdirektori Ardo Ojasalu sõnul ei ole riigikontroll ja maksuamet olulisi puudujääke avastanud.

Riigikontrolli kontrollakt ei olnud negatiivne, märkis Ojasalu. See sisaldas Ojasalu sõnul ühte märkust, nimelt ei olnud EK registreerinud majandusministeeriumis oma laenu- ja pandilepinguid. Samas nentisid EK finantsdirektori sõnul ka riigikontrolli ametnikud ise, et seda kohustust pole täitnud ükski riigifirma, kuna pole loodud registritki, kus toimingut korraldada. Teisi etteheiteid Ojasalu sõnul riigikontroll EK-le ei teinud.

Teises kvartalis kontrollis EK 1995. aastal käibemaksu dokumente maksuamet.

Ilmnes, et osa firmasid, kes EK-lt kaupa ostsid, ei olnud käibemaksu kohustuslased, kuid sellele vaatamata näitasid oma dokumentatsioonis ka käibemaksu. «Aga kuna meil on maksuametile pidevalt ettemaksed, siis meil intresse maksta ei tulnud,» selgitas Ojasalu, «nüüd nõuame raha välja neilt firmadelt, kes meile arved valesti väljastasid.»

Ojasalu sõnas, et maksuameti kontrolörid ja riigikontrolli ametnikud, kes ajasid oma asju seaduses ette nähtud volituste kohaselt, jätsid soodsa mulje.

Tolliametist saabunud kontroll aga ei olnud Ojasalu sõnul oma tööd absoluutselt ette valmistanud: «Nad ei teadnud, mida nad saada tahavad ja rabasid kaasa kõik.»

Kuna kaasa võeti paljud firma igapäevatööks vajalikud dokumendid ning vaatamata eelnevale lubadusele ei tagastatud vajalikke dokumente ka kirjaliku palve peale, siis tekitas Ojasalu sõnul tolliamet EK-le olulist kahju. «Seetõttu on meil saamata debitoorsed võlgnevused,» tõi Ojasalu näiteks.

Märtsis EK revideerimist alustanud tolliamet, kes viis kaasa EK 1994. ja 1995. a pangadokumentatsiooni ning EK lepingud klientide ja diileritega, tagastas alles eile 90% kaasa võetud materjalidest. Kui kaua kontrollaktsioon veel aega võtab, ei osatud tolliametist öelda.

Hetkel kuum