25. august 1996 kell 22:00

Clinton uudistes iga päev

Reedel kuulutas USA president Bill Clinton välja abinõud alaealiste suitsetamise piiramiseks.

President nimetas nikotiini sõltuvust tekitavaks aineks ning kehtestas tubakamüügile ranged piirangud. Keelati sigaretiautomaatide paigaldamine noorukite poolt käidavatesse kohtadesse, tubakatoodete müük alla 18aastastele isikutele, keelustati sigaretifirmade logodega toodete müük või tasuta jaotamine.

Keelustati tubakasaaduste reklaam koolide ja mänguväljakute lähiümbruses ning võeti tubakafirmadelt õigus spordiüritusi sponsoreerida.

Samuti nõutakse tubakafirmadelt edaspidi laste teavitamist suitsetamisega kaasnevatest ohtudest.

Valge Maja hinnanguil suitsetab USAs 4,5 miljonit last ja noorukit, kusjuures iga päev tõmbab oma esimese sigareti 3000 alaealist.

Nikotiini narkootikumiks kuulutamisega hakkab tubakasaaduste müüki kontrollima riigi toiduainete- ja farmaatsiaamet, mille ülesandeks on tõkestada ohtlike ravimite pääs turule.

Otsus pani mõjusa punkti läinud nädalal Valgest Majast väljastatud teadetele, mille põhiteema oli saavutused seadusandluse alal -- minimaalpalga tõstmine, sotsiaalhoolekandesüsteemi reformimine ning tervisekindlustuse saajate ringi laiendamine. Laupäevases raadioesinemises teatas Bill Clinton tõhustatud abinõudest võitluses kuritegevusega.

«Ameerika võib tagasi vaadata tegusale nädalale,» ütles Clinton, viitamata seejuures kordagi vabariiklaste enamusele nii esindajatekojas kui senatis ega nende panusele seaduseelnõude väljatöötamisel.

«Ameerika on õigel teel, pakkudes enam võimalusi, nõudes rohkem vastutust, ehitades tugevamat ühiskonda, ühiste väärtuste ning tugevamate perede nimel,» ütles Clinton kuulutades välja eeloleva nädala põhiteemad.

Nädalavahetusel alustas Clinton neljapäevast ringsõitu läbi Lääne-Virginia, Kentucky, Ohio, Michigani ja Indiana. Valge Maja pressisekretäri Mike McCurry sõnul näevad Clintoni ringsõitu kajastavad reporterid teda igal päeval üht olulist teemat käsitlemas ning uusi lahendusi pakkumas. McCurry ütles, et neljapäeval kongressi ning televaatajate ees peetavas kõnes avalikustab Clinton «teede kaardi» riigi tuleviku jaoks, mis loodetavasti viib ta veel neljaks aastaks Valgesse Majja tagasi.

REUTER-FT-ÄP

Hetkel kuum