26. august 1996 kell 22:00

Ukrainas tuleb uus raha

Ukraina uus rahvusvaluuta -- grivna -- tuleb käibele 2. septembril, teatas riigi rahvuspanga juhatuse esimees Viktor Jushtshenko pühapäevases teleesinemises. Sellesisulise seaduse on president Leonid Kutshma juba allkirjastanud.

Pangajuhi kinnitusel kestab karbovanetsite vahetus grivnade vastu 2.--16. septembrini suhtega 100 000:1. Sel ajal on mõlemad rahaühikud kehtivad. Riiklikul rahareformi komisjonil on õigus tähtaega pikendada.

Jushtshenko sõnul garanteeritakse igale kodanikule võimalus vahetada karbovanetseid piiramatul arvul. Seejuures vahetatakse kuni 100 miljonit karbovanetsit uue sularaha vastu, kõik, mis ületab selle summa, kantakse aga pangakontole.

Ukraina asepeaminister Viktor Pinzenik selgitas , et ka juriidiliste isikute arvelduskontosid hakatakse 2. septembrist pidama ainult grivnades. Grivna vahetuskursiks saab 1,75--1,80 USA dollarit ja 1,15--1,2 Saksa marka. Uute rahatähtede nimiväärtused on 1, 2, 3, 5, 10, 20, 50 ja 100 grivnat. Kavas on käibele lasta ka metallraha -- kopikad. INTERFAX-BNS

Hetkel kuum