Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Magnum haarab ohjad

    Magnum Grupile kuulub neli firmat: Magnum Medical, Magnum Dental, Magnum Pharma ja Magnum Konsuumer. Pharma omab 66,6% Tallinna farmaatsiatehase aktsiatest ja Konsuumer haldab Tartu õlletehast.
    Magnumi grupp on ka üheks kahest Silmeti erastamiskonkursil väljavalitust.
    Nime valikut põhjendab kõigi Magnum Grupi firmade juhatuse esimees Margus Linnamäe: «Ühelt poolt lihtsalt kõlas hästi, teisalt on Magnumis me kõigi eesnime esitähed kajastatud.» Magnum Grupi aktsiad jagunevad võrdselt kolme omaniku, vendade Margus ja Aivar Linnamäe ning Georg Gavronski vahel.
    Margus Linnamäe on klassikaline investor, kes sõidab tumeda kurvasilmse Mercedesega. Erinevalt tüüpilisest ärimehest pole ta ühtki avariid teinud.
    Tallinna farmaatsiatehase direktor Priit Kivi tunnistab, et raske on midagi välja mõelda, mille pärast annaks omanike kallal norida. «Aivar ja Margus on setu rahvusest,» meenub talle lõpuks.
    Kahe äärmusliku isiksuse, Marguse ja Georgi tasakaalustajaks ongi Aivar, kes on Magnum Grupi äriplaanide arendaja ja vormistaja.
    Georg aga on jutustaja. Kivi iseloomustab Georgi kui meest, kelle isa oli kolhoosi esimees ning kelle mõttemaailma haare on kõrgem kui keskmisel Eesti ärimehel.
    Magnum Medicali peadirektor Jaak Hion lisab, et Georgi ideed tulevad uksest enne sisse, kui ta ise kohale jõuab. Ruumis, kus on tema ja ta ideed, jääb tavaliselt hapnikku väheks, ent tema utoopilised ideed kipuvadki teostuma. «Ta ei räägi mitte ainult musta valgeks, vaid mis värvi tahes,» lisab Hion.
    1990. aastal otsustasid Margus, Aivar ja Georg moega kaasa minna ja proovisid ajada äri lihakonservide, särkide jm vahendusega.
    Aivar töötas siis veel Maarjamõisa haiglas tehisneeru osakonnas ja Georg oli Tartu ülikooli arstiteaduskonna aspirantuuris. Margus, kes oli küll Tartu ülikoolis katsetanud nii filoloogia kui ajaloo tudengina, oli ainus vaba mees, kes tööd tegi.
    Tõsise äri alguseks peab Margus ravimite hulgimüügifirma Magnum Medicali loomist 1992. aasta suve lõpus. Selleks õnnestus neil Hoiupangast saada pool miljonit krooni laenu ning osta soodsalt ETK hulgimüügiladu. Marguse sõnul õnnestus algul tänu Venemaa turule ikka päris viljakalt teenida.
    Aga ka Eestis polnud viga -- tollal eksisteeris siin ainult riiklik ravimite hulgimüügifirma. Pärast aastast tegutsemist tellisid nad EMORilt turu-uuringu, pärides klientidelt, millist firmat nad eelistavad.
    68% apteekidest pidas parimaks Magnum Medicali, teisele kohale jäänud firma pälvis vaid 8% eelistuse.
    «Me olime esimene firma, kes hakkas regulaarslt apteekidesse kaupa laiali vedama, esialgu kord nädalas, hiljem juba suurtes linnades iga päev, nüüd Tartus ja Tallinnas juba mitu korda päevas,» meenutab Margus.
    Esimene rohi, mida Magnum apteekidele müüs, oli aspiriin. Praegu on neil müügiartikleid üle tuhande, lisaks vahendatakse diagnostikaseadmeid, haiglavarustust jm.
    1993/94 lisandusid stomatoloogilised materjalid, mille tarbeks loodi Magnum Dental.
    Nii Magnum Medicali kui Magnum Dentali kasumiks prognoosivad omanikud sel aastal kahe miljoni krooni ringis.
    «Nende tähelepanu ei ole enam fokuseeritud ravimite hulgimüügile,» hindab oma konkurente Eesti suuruselt teise farmaatsiatehase Nycomed SEFA tegevdirektor Ants Nurk. Selles valdkonnas on nad saavutanud stabiilsuse, lisab ta.
    Konkurentide hinnangul küünib Magnum Medicali turuosa Eestis 15 protsendini.
    Kui 1994. aasta kevadel kuulutati välja Tallinna farmaatsiatehase erastamine, tundus ravimivahendajatele loogiline osaleda. Edukalt -- sama aasta 19. septembril läks 66,6% Tallinna farmaatsiatehase aktsiatest üle Magnum Pharmale. Äripäeva andmetel osalesid erastamisel veel Flora ja tehase enda juhtkond.
    «Meil oli väga tugev strateegiline plaan, me ei tahtnud ettevõtet selleks, et võtta sealt viimane,» nimetab Margus Magnum Pharma eeliseid konkurentide ees. Magnumi pakutud investeeringute maht, 35--40 miljonit krooni, oli teiste pakkujate omast suurusjärgu võrra kõrgem.
    Lääne investoreid peletas Linnamäe sõnul nõukogudeaegne ravimitootmistase, mis pisut ajakohastatuna Venemaa turul tänini korralikku kasumit teenib.
    «Venemaal on on valu moes ja kõige nõutavamad on ampullid, samas kui mujal maailmas püütakse inimesele mitte valu teha. Ma ei tea, kas selle tõttu, et seal sõditakse viimasel ajal liiga palju,» iseloomustab Margus Linnamäe Venemaa turgu.
    Ühe investeeringu tegigi farmaatsiatehas eelmisel kuul uue ampulliliini soetamiseks.
    Salvid võib jagada kahte kategooriasse, tutvustab Linna ravimitootmise salapärast maailma.
    Näiteks hea käibenumbri toob tehasele täisalv, mida lääne poole müüa oleks võimatu. Maomürgi baasil toodetud viprosaal on jälle lääne turul nõutud.
    Vahepeal levinud kuulujutud, nagu käiks Tallinna farmaatsiatehases ka vagur narkootikumide tootmine, lükkab riigi ravimiameti peadirektor Lemit Rägo kategooriliselt ümber: «Tooteid, mis on narkootikumide nimekirjas, pole Tallinna farmaatsiatehas tootnud kunagi.»
    Rägo oletab, et kuuldused narkootikumidest võisid levida näiteks sellest, et kunagi toodeti tehases uinutit, parbituraati. 1970ndatel oli parbituraat kuum kaup isegi Rummu vangilaagrites.
    Rägole meenub, et lärmakas imago võis siinsele tehasele kanduda ka Läti farmaatsiatehaselt, kus paar aastat tagasi narkootikumide pesa avastati. Tehase juhid pandi vangi.
    Tallinna farmaatsiatehase kohta jagab Rägo ainult kiidusõnu, nentides, et ehk on ta riigi ravimiameti peadirektorina kohati liiga karm nõukogudeaegse tehase vastu olnud.
    «Me kontrollime neid täie rauaga, aga see on ikka nii, et kui hakkad päid silitama, lähevad kohe pankrotti,» lisab Rägo.
    Farmaatsiatehasel on kavas lääne turu tarbeks laiendada ka toodete nomenklatuuri, mis aga ei tähenda soovi muuta orientatsiooni vene turult läände. See tähendab vaid täiendamist ja ka riski hajutamist.
    Praegu hindab Linnamäe vene turgu perspektiivikaks. Kui raha laekumisega ongi teinekord probleeme, on need kõik lahendatavad, märgib ta.
    Farmaatsiatehase toodangust läheb 60% Venemaale, 10% Eesti turule, ülejäänud teistesse endistesse liiduvabariikidesse, Poola, Tshehhi.
    Aasta algul prognoosis farmaatsiatehas oma kasumiks 23 miljonit krooni, ent juba esimese poolaasta kasum oli 13,9 miljonit krooni. See on hea visiitkaart börsile minekul, mis peaks teoks saama lähikuudel.
    Vaatamata sellele, et farmaatsiatehase aktsia on viimasel ajal kiirelt tõusnud, leiab Magnum Grupi juht Linnamäe, et see on ikka veel pisut alahinnatud.
    «Eriti kui arvestada Magnum Grupi ambitsiooni rajada tehas ka Moskvasse,» nõustub ka Tallinna farmaatsiatehase direktor Priit Kivi.
    Kivi sõnul on Magnumi mehed meditsiinis suuri edusamme teinud. Kui nad kolmekesi pärast erastamist tehasesse tulid, jäi mulje, et nad ei teadnudki, kuidas tablette tehakse, meenutab Kivi.
    Pärast esimest külaskäiku tehasesse olid meeste näod üsna pettunud. Selgus, et planeeritud 75 miljoni krooni suurusele investeeringule võib vabalt 100 miljonit juurde kirjutada.
    Kui 1994. aastal erastas Magnum farmaatsiatehase 26 miljoni krooniga, siis aasta pärast käidi 26 miljonit krooni välja ka Tartu õlletehase eest.
    Õlletehase erastamist põhjendab Linnamäe sooviga midagi muud teha, farmaatsiatehas töötas juba piisavalt hästi. Magnum Grupi omanikud leidsid, et Tartu õlletehas, mille kaks erastamisvooru olid lõppenud läbikukkumisega, on objekt, mis väärib tegelemist.
    Saku õlletehase infojuht Anu Õun hindab Tartu õlletehast kui päris tõsist konkurenti, kes viimasel ajal näitab üles tugevat soovi areneda. Õuna sõnul oli eelmisel aastal Saku õlletehase turuosa Eestis 55%, Tartu õlletehasel 17% ja Viru õlletehasel 9%. Tartu osakaal oli kunagi Eestis 35%, sel aastal ennustab Saku õlletehas Tartu osakaalu 22%le.
    Nüüd peab Tartu õlletehas juba mõnda aega läbirääkimisi Soome õlletootjaga Olvy OY, kellega on sõlmimisel leping 15% aktsiate müügiks.
    Magnum Grupi huvi seejuures on pääseda Tartu õllega Soome ja Rootsi turule ning seejärel tulla juba õlletehase aktsiatega Tallinna börsile.
    Kolmas erastamiskogemus on Magnum Grupil seotud Kalevi erastamisega.
    «Ettevõte oli piisavalt problemaatiline ja hind kujunes mõttetult kõrgeks,» põhjendab Linnamäe erastamiskarussellilt välja langemist. Tema sõnul on ka erastamiskonkursi võitnud Talinvest tunnistanud, et ettevõtte eest maksti liiga palju.
    Ettevõteteregistrist ilmneb, et uute ettevõtmiste jaoks on Magnum Grupp registreerinud juba kaks firmat Magnum Systems ja EPHAG. Viimane oli Linnamäe sõnul farmaatsiatehase eestiaegne nimi.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.