7. oktoober 1996 kell 22:00

Viljasalved jäävad talunikele võlgu

Viljasalved ostavad vilja kokku augustis ja septembris, kui nende muu toodangu realisatsioon on väiksem. Järgnevate kuude jooksul toimub küll tasaarveldus, aga seni jääb raha käibemaksu võrra vähemaks.

Ühistu Tartu Viljasalv finantsdirektori Artur Epleri sõnul saab enammakstud käibemaksu aasta jooksul järgmiste käibemaksusummadega küll tasa arveldada, aga mõne kuu vältel on viljasalve finantsolukord väga terav. Epleri sõnul on maksuameti peadirektor Kalev Järvelill vastanud, et maksuamet ei saa viljasalvedele erandit teha. Sama on öeldud ka rahandusministeeriumist.

«Mind üllatab, et parlament selle käibemaksuseaduse paranduse üldse vastu võttis,» kommenteeris Epler.

Riigi viljasalve peadirektori Ago Sootsi sõnul on käibevahendite nappus igasügisene probleem, mis sellel aastal on võimendunud. Tänavu üle 30 miljoni krooni eest vilja varunud riigi viljasalvel on käibemaksu all kinni viis miljonit krooni. «Osa on tasakaalustatud müügi kaudu, aga 3--4 miljoni eest on ikka raha kinni,» lausus Soots.

Taebla jõusöödatehase pearaamatupidaja Siiri Laas kinnitas, et neil pole käibemaksu tagastamisega probleeme, kuna eraisikutest viljavarujad pole tavaliselt käibemaksukohustuslased. Tehasel oli kevadel aga probleeme Rootsist proteiinitooraine importimisel, kuna riik nõudis impordi pealt kohe käibemaksu tasumist. See summa oli umbes miljon krooni.

«Saime raha küll tagasi, aga ma prognoosin, et kui sügisel sama asja kordame, jääb miljon krooni mitmeks kuuks riigi kätte,» väitis ta.

Hetkel kuum