10. oktoober 1996 kell 22:00

Poliitika läheb isiklikuks

Nääklemine võib olla eelmäng veelgi kibedamale võitlusele, mis vallandub siis, kui poliitikud pühenduvad täie jõuga võitlusele presidenditooli pärast.

Peaminister Viktor Tshernomõrdin, julgeolekusekretär Aleksandr Lebed ning Moskva linnapea Juri Luzhkov püüavad kõik tõsta oma poliitilist profiili -- hoolimata Kremli hoiatustest, et tegemist on valestardiga ning Boriss Jeltsin naaseb Kremlisse täisjõus.

Kuna kommunismi naasmise oht näib olevat neutraliseeritud, keerleb võitlus edaspidi tõenäoliselt isikute, mitte ideoloogiate ümber. Põhiline mänguvõte seejuures on oma rivaali mustamine.

Viimane skandaal vallandus läinud nädalavahetusel, kui diskrediteeritud Venemaa riikliku spordifondi di-rekrtorile anti võimalus riigitelevisioonis süüdistada Kremli kõrgeid ametnikke katses pressida fondilt välja 40 miljonit dollarit.

Rünnaku teravik oli suunatud Aleksandr Korzhakovi ning Shamil Tarpishevi vastu, kes kuni viimase ajani kuulusid presidendi lähemate sõprade ja nõuandjate ringi. Esimene oli aastaid Jeltsini ihukaitsja, usaldusalune ning saunakaaslane, teine spordiminister ning Jeltsini tennisetreener. Mõlema mõjuvõim oli oluliselt suurem, kui nende ametipostid oleksid lubanud eeldada.

Boriss Fjodorov, kelle riiklik spordifond teenis miljardeid dollareid kontsessioonidelt, mis võimaldasid fondil maksuvabalt importida tubakat ja alkoholi, ei ole erapooletu tunnistaja ning Korzhakov on süüdistused tagasi lükanud. Sellest hoolimata on peaprokurör alustanud juurdlust ning spordiminister kohalt tagandatud.

Tegemist on viimase tulevahetusega Kremli jäiga liini esindajate, kuhu kuuluvad ka Tarpishev ja Korzhakov, ning liberaalsete poliitikute vahel, kes toetavad Anatoli Tshubaisi ja Viktor Tshernomõrdinit. Väidetavalt on tegelik rünnaku objekt Aleksandr Lebed.

Vaatlejad viitavad ilmet võtvale poliitilisele liidule Korzhakovi ja Lebedi vahel, kes ei varjagi presidendiks saamise soovi. Selle tagavad kolm asja: populaarsus, üleriiklike organisatsioonide toetus ja raha. Lebedi edu rahusobitajana Tshetsheenias on taganud vajaliku populaarsuse, sidemete taastamine kahe väiksema poliitilise parteiga on täitnud ka teise tingimuse, puudub vaid raha.

Kui kuuldused, et Korzhakov ei lahkunud võimult tühjade kätega ning säilitas sidemed mõjusate finantsringkondadega, vastavad tõele, on liidul selge põhjendus.

Ajalehes Segodnja avaldatud rahvausutluse tulemusel on Lebed oma rivaalidest kaugel ees. FT-REUTER

Hetkel kuum