31. oktoober 1996 kell 22:00

Saksamaa majanduskonjunktuur paraneb

Eelmisel nädalal jättis keskpanga nõukogu intressid endiseks. See tähendab, et diskontomäär on 2,5%, lombardimäär 4,5% ja repomäär 3%.

Saksa liidupanga juhatusse kuuluv Ottmar Issing vapustas Euroopa börse ja obligatsiooniturge repliigiga, et põhilised intressid on ajalooliselt madalal tasemel ning et midagi rohkemat ei ole enam tarvis ette võtta. Ehkki see repliik oli ootustekohane, lootis turg ometi repomäära alandamist.

Ökonomistide hinnangul on Saksa majanduskasv stabiliseerumas: selle aasta kogutoodang suureneb 1% ja 1997. a oma 2,5% võrra.

Konjunktuuri paranemist näitab tööstustoodangu kasv kolmandas kvartalis kolme protsendi võrra mullu sama ajavahemikuga võrreldes. Majanduse on vedanud käima suured ekspordikontsernid, iseäranis autotööstus. Seevastu väikesed ja keskmised firmad on endiselt raskustes. Sel aastal oodatakse rekordarv pankrotte -- 32 500 ehk 18% võrra rohkem kui eelmisel aastal.

Nagu Äripäev on teatanud, ennustab kuus Saksa juhtivat majandusinstituuti, et Saksamaa ei suuda 1997. a täita Maastrichti nõuet -- tema eelarvepuudujääk on siis 3,5% RKTst, kuid nõue ei luba üle 3%.

Juhul kui Euroopa suurima majandusega Saksamaa ei suuda täita valuutaliidu (EMU) kriteeriume, siis võib see kogu EMU tähtajad segi paisata. Igatahes ruttas Saksa rahandusminister Theo Waigel kinnitama, et tänu 2,5protsendilisele majanduskasvule tuleb Saksamaa ikkagi eelarvepuudujääginormiga toime.

Majandusteadlased näevad põhiprobleemi Ida-Saksamaal, kus majanduskasv on ainult 1--1,5% vahel ning tööta 16% aktiivsest rahvastikust. KL-DN

Hetkel kuum