3. detsember 1996 kell 22:00

Mustamäel uus büroohoone

Kolm aastat tagasi büroopindade sügava kriisi tingimustes alanud Kone tehnilise teenindamise keskuse rajamine jõuab lõpule. Projekti realiseerimise kolmest aastast kaks tegeles tellija AS Koiko Kinnisvara maaostu küsimustega. «Kuna maaküsimused on natuke lahtised, siis ei tea keegi, kuidas krunti saab osta,» lausus tellija esindaja Sten Pertens. «Lõpuks ilmselt leiti mingi sobiv juriidiline lahendus.»

Ehitamist alustati tänavu aasta märtsis. Töödega jõutakse lõpule lepingus märgitud tähtajast kuu aega varem.

Ehituse kontori osas on kasutatud E-Betoonelemendi raudbetoonkarkassi ja välisseinas sandwitch-tüüpi paneele. Laohoonel on seinad väljast kaetud PVC kihiga plekiga.

Siseseinte puhul on Skanska Ehituse peadirektori Juhan Prisoni sõnul kasutatud Põhjamaades levinud lahendust. Karkassidele ehitatud kipsplaatseinad on kergelt ümbertõstetavad.

Prisoni väitel läks ehitus tööde käigus kallimaks ca 2 mln krooni. Selle põhjustas paigaldatud rikkalik turvasüsteem ja pikemate vaiade kasutamine. Pikemate vaiade kasutamise otsuse tegi tellija geoloogide hinnangust lähtudes. Lühemate vaiade puhul ei antud sajaprotsendilist garantiid, et hoone ei hakka tulevikus vajuma.

Maja arhitektuurne lahendus valmis Eesti firma Nord Projekt ja Soome arhitektuuribüroo Eagle Group koostööna.

Hetkel kuum