21. jaanuar 1997 kell 22:00

Soodsa kaubandusreitingu uudis oli ekslik

«Kuni eelmise aastani oli Coface'i hindamissüsteem neljapalliline (Eestil 1994. aastal kolm palli) ja alates 1995. aastast kuuepalliline (Eestil 1995. aastal neli palli),» rääkis Streimann. «Arvestades, et Coface'i reitingus on väiksem pallide arv soodsam, siis ei ole Eesti neli palli mitte midagi erilist.»

Streimann märkis, et nädala alguses Eesti pressi läbinud uudis Eesti soodsast kaubandusreitingust on valesti tõlgendatud ning ei vasta tõele.

Enamikus Eesti päevalehtedes ilmunud Financial Times'i artikli järgi BNSi toodetud uudis, et Coface on andnud Eestile soodsa kaubandusreitingu 2,5 palli viiepallisüsteemis, on Alar Streimanni sõnul vale, sest Prantsuse kaubanduskrediidiagentuuri Coface kaubandusreiting eelmise aasta kohta valmib tavaliselt alles veebruaris.

«Midagi on väga valesti tõlgendatud, sest kaubandusreiting on Eestil kogu aeg olnud ja mitte just väga soodne,» rääkis Streimann.

Eesti ettevõtjad Coface'i reitingut ega Coface'i krediidivõimalusi kasutada ei saa, sest see eeldaks Eesti valitsuse poolset garantiid. «Loodan, et seoses veebruarikuu lõpus toimuva president Lennart Meri riigivisiidiga Prantsusmaale intensiivistub ka Eesti ja Prantsusmaa vaheline ärikoostöö,» lisas Streimann.

Prantsuse väliskaubanduse kindlustamise garanteerimise agentuur Coface on andnud eeskätt Prantsusmaa eksportivate ettevõtete jaoks kaubandusreitingut alates 1946. a. Kaubandusreiting ongi mõeldud vastavate riikide laenuriskide hindamiseks.

Reitingu koostamisel arvestatakse nii Prantsusmaa majandusministeeriumi kui ka OECD hinnanguid vastavatele riikidele.

Hetkel kuum