30. jaanuar 1997 kell 22:00

Taani raha päästis tehase

Tehase tegevdirektor Aleksander Kustov ütleb, et ta on firma majandusnäitajatega rahul. Loksa laevaremonditehase käive oli 1996. aastal 76,8 miljonit ja kasum umbes kolm miljonit krooni. «Tulemused on sellised, nagu aasta alguses prognoosisime,» märgib Kustov.

Loksa laevaremonditehase põhitegevusala on metallkonstruktsioonide valmistamine, mis hõlmab tehase töömahust 85 protsenti. Laevaremont moodustab 13 protsenti toodangumahust ja valutootmine kaks protsenti.

Tehase suurim metallkonstruktsioonide tellija on Odense laevatehas, ütleb direktor.

Eelmisel aastal tehasesse investeeritud 62 miljoni krooni kohta ütleb Kustov, et selle eest valmis laevaremonditehase uus tsehh ja tootmist moderniseeriti. «Oleme teinud ettevalmistusi, et vähemalt poolteist korda oma tootmist suurendada,» räägib Kustov.

Konkurendi Balti laevaremonditehase peadirektor Fjodor Berman tunnistab, et talle meeldib vaadata, kuidas Loksal asjad liiguvad. «Silmaga on näha, kui läbimõeldult toimub sealne areng,» ütleb Berman. Ta lisab, et seab Loksa tehast oma ettevõttele eeskujuks.

Loksa laevaremonditehase erastamisleping kirjutati alla 10. mail 1994. Odense Steel Shipyard omandas tehase 20 miljoni krooniga, tasus 2,3 miljoni krooni eest võlgu ja kohustus ettevõttesse investeerima 25 miljonit krooni.

Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet kinnitab, et Loksa laevaremonditehase erastamine on üks positiivsemaid näiteid erastamisest Eestis. «Taanlased on sinna investeerinud rohkem, kui lepingu järgi lubasid, ja on täitnud üldiselt kõiki kohustusi rohkem, kui lubasid,» teatab Sarnet.

Ta märgib, et Loksa tehas on näide, kuidas ka monofunktsionaalses ehk ühele ettevõttele rajatud linnas võib pärast erastamist edukas olla.

Aleksander Kustov on Loksa laevaremonditehast juhtinud alates 1988. aastast ja ta tegi koos teiste ettevõtte juhtkonna liikmetega oma pakkumuse tehase erastamiseks. «Ma ei tahaks rääkida, mis oleks ettevõttest saanud, kui meie oleks oma pakkumisega erastamiskonkursi võitnud,» lisab ta.

Loksa laevaremonditehases töötab praegu 670 inimest. Ettevõtte töötajate keskmine kuupalk on 4000 krooni. Tootmises osalevate tööliste keskmine palk küünib 5500--6000 kroonini kuus. Lisaks kohalikele elanikele ja mujal Harjumaal elavatele töötajatele käivad Loksal tööl ka inimesed Narvast.

Laevaremonditehase käesoleva aasta plaane tutvustades ütleb Kustov, et tootmist plaanitakse suurendada veerandi võrra ja ettevõtte loodetav kasum on viis miljonit krooni.

Investeeringuteks on tehase omanikud kavandanud sellel aastal kaheksa miljonit krooni.

Hetkel kuum