5. veebruar 1997 kell 22:00

Norma turvavöötehas Venemaal hakkas tööle

Norma Osvari tehas asub Jaroslavi oblastis, kolmesaja kilomeetri kaugusel Moskvast. Norma turvavööde kasutajad on VAZ, GAZ, UAZ ja teised Venemaa autotehased. «Kliendid on samad, kes on Normal Venemaal seni olnud,» lausus Aaviksoo.

Aaviksoo sõnul on Norma Vjazniki tehasesse investeerinud kokku umbes viis miljonit USA dollarit (65 mln kr) ja talle kuulub 75% Norma Osvari aktsiatest. Firma vähemusaktsionär on valgustustehnikaga tegelev Venemaa firma Osvar.

Aaviksoo ütles, et kuigi tehas pole veel pidulikult avatud, käib tootmine seal alates 3. veebruarist. «Meie inimesed käisid möödunud nädala lõpus kohal, ehitus on valminud, seadmed on monteeritud ja proovitootmine käib,» lausus ta.

Küsimusele, miks on praegu 80 protsenti oma toodangust niikuinii Venemaale eksportivale firmale vaja veel oma tehast seal, vastas Aaviksoo, et poliitiliselt õige otsus on olla Venemaal kohapeal. «Kõik allhankijad liiguvad tootjate külje alla ja ma loodan väga, et see annab meile kunagi majanduslikult suurema efekti kui praegu,» sõnas Aaviksoo.

Norma teine välismaine tütarfirma Anika Norma tegutseb Indias. Anika Norma tegeleb samuti turvavööde monteerimisega, kuid pole sealsel turul end veel sisse söönud. «Tegevus sõltub paljuski koostööprojektidest, mis meil on lääne autotehastega,» kommenteeris Aaviksoo. «Kui me teeme Opeliga siin koostööd ja kui Opel läheb Indiasse, siis me suurendame seal tootmist.»

Praegu täidab Anika Norma lepingut, mis on sõlmitud India kohalike tootjatega. Anika Norma aktsiad jagunevad kaubandusfirma Anika Ltd ja Norma vahel pooleks.

ASi Norma eelmise aasta käive oli 406,6 miljonit krooni ja kasum 63 miljonit krooni.

Hetkel kuum