5. veebruar 1997 kell 22:00

Saksa mark on sattunud raskustesse

Suhtumine Saksa marka on järsult muutunud. Kui alles pool aastat tagasi pidasid Saksa ekspordifirmad, paljud analüütikud ja isegi liidupanga president Hans Tietmeyer marka «liiga tugevaks», siis nüüd on ta äkitselt muutunud «liiga nõrgaks».

Ainuüksi jaanuarikuuga on Saksa mark nõrgenenud USA dollari suhtes seitse protsenti. Praegune kurss 1,65 marka ühe dollari suhtes on nõrgim kurss viimase kahe ja poole aasta jooksul, kusjuures eelmisel suvel oli kurss 1,47.

Londoni Paine Webberi analüütik James McKay usub, et Saksa majandus elavneb lähiajal, mis peaks Saksa marka tugevdama, nii et selle kurss teisel poolaastal kerkib 1,50ni dollari suhtes.

Kuid Merrill Lynchi analüütik Joe Prendergast usub, et dollar püsib endiselt tugev marga suhtes. «Lähipäevil võib marga kurss langeda alla 1,65, kuid kohe pärast peatset G7 tippkohtumist tõuseb see 1,70ni ja pärast seda on dollar jätkuvalt tugev lähema paari aasta jooksul,» ennustas ta.

Eelmisel sügisel, kui mark oli ülitugev, vallandas selle nõrgenemise Saksa liidupanga peaökonomisti Otmar Issingi avaldus, kus ta ütles, et investeerijad võivad oma valuutaportfellis asendada Saksa marga dollariga enne euro käibeletulekut. See lause algatas spekulatsioonid Saksa margaga.

Läinud detsembris Dublinis toimunud Euroopa Liidu tippkohtumisel muutusid europlaanid märksa konkreetsemaks ning kinnitati, et rahaliit saab teoks nagu kavandatud, st alates 1999. a jaanuarist. Et Saksamaal tuleb suuri raskusi rahaliitu pääsemise nõuete täitmisega, võidakse nõudeid leevendada, mis omakorda võib tähendada rahaliitu pääsu ka Itaaliale ja Hispaaniale. Nii tekkiv euro oleks aga nõrk valuuta, mis omakorda ei jäta marka mõjutamata.

Järgmine nõrgenemislaine tabas Saksa marka pärast jõule, kui avaldati majandusstatistika andmed, mille kohaselt Saksamaa mullune majanduskasv oli ainult 1,4 protsenti.

Nõrgem Saksa mark suurendab impordihindu ja kiirendab inflatsiooni. See takistab liidupangal lähiajal intresse alandada, mis oleks vajalik majanduskonjunktuuri elavdamiseks. Samal ajal on majandus, välja arvatud eksporditööstus, sedavõrd nõrk, et ei ole võimalik ka intressimäärasid tõsta.

Sellisel juhul jääb püsima USAga intresside vahe ning USA riigivõlakirjad on Saksa omadest tulusamad. Järelikult hakkab raha voolama USAsse, mis tugevdab dollarit ja nõrgendab Saksa marka. DI

Hetkel kuum